Replanlægning af FM afgøres mandag

Lars Grarup fastholder advarsler om DRs dækning og tilbageskridt for digital radio, hvis replanlægningen gennemføres.
MediaWatch

Lars Grarup fastholder advarsler om DRs dækning og tilbageskridt for digital radio, hvis replanlægningen gennemføres.

Det har været et ønske for regeringen, siden den tiltrådte i 2001, at skabe mere konkurrence til DR. En replanlægning af FM-båndet skal sikre bedre muligheder for flere landsdækkende FM-stationer.

Mandag afgør forligskredsen, hvorvidt FM-replanlægningen skal gennemføres. DRs mediedirektør Lars Grarup tror ikke en replanlægning vil få den ønskede effekt.

"Vi vil gerne have mere konkurrence, men jeg har meget svært at se, hvem der har lyst til at drive landsdækkende FM kanaler, nu hvor Sky Radio er lukket og TV2 Radio er i store vanskeligheder."

"På DR er vi generelt ikke vilde med replanlægningen. For det første er vi nervøse for, at udviklingen af digital radio bliver tabt på gulvet. Der er virkelig grøde i den digitale radioudvikling lige nu, så i stedet for at bruge mere krudt på FM-båndet, burde man køre et parallelt forløb med FM, som det er nu og samtidig udvikle digitalradio mere. 20 procent af danskerne har DAB, hvor der i øjeblikket er plads til otte nye kanaler, men det er ikke den eneste måde."

Han peger også på at internetradio har et stort potentiale, idet der sker en udbredelse af trådløse netværk og diverse mobile enheder, hvor man kan tilgå nettet fra. Der er ikke grænser for, hvordan man kan udvikle radio på nettet, lyder det fra Grarup.

Modsat Leif Lønsmanns udmeldinger, er DR nu igen bekymret over, at replanlægningen inddrager DRs frekvenser og forringer DRs dækning, idet sendestyrken visse steder vil blive sænket. I København kan man f.eks. modtage P4 Sjælland, fordi DRs regionale sendere har kraftig sendestyrke.

"Det er ikke noget problem med P3, men der kan opstå problemer med den regionale modtagelse af P4: Nogle af stationens sendinger er jo betinget af distrikter, og der kan replanlægningen omprioritering af stationernes sendestyrke gøre det svært at modtage signalet så det passer til det område, hvor man bor", siger Lars Grarup.

I det hele taget kan mediedirektøren ikke se de store fiduser i en replanlægning. Han opsummerer:

"Det virker ikke særligt fornuftigt at lave en så stor investering i analoge sendinger, hvis konsekvensen er forringet sendestyrke og der alligevel ikke står nogen og råber på at lave landsdækkende FM radio".

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også