Ny momspraksis tvinger også 24syv ud i besparelser

En EU-dom har medført, at nogle danske public service-medier ikke længere kan få momsfradrag i samme omfang som hidtil. Ud over Radio4 skal også 24syv spare et mindre millionbeløb.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det er ikke kun Radio4, der skal skære i omkostningerne som konsekvens af en praksisændring hos Skattestyrelsen i forhold til public service-mediers momsfradrag. 

Ifølge Journalisten skal også 24syv spare for at kunne få økonomien til at hænge sammen, som konsekvens af øgede udgifter. Simon Andersen, programdirektør og ansv. chefredaktør på 24syv, bekræfter det over for MediaWatch og fortæller, at public service-radioen skal spare over to mio. kr.

”Det er over to millioner, vi skal spare. Vi har været i gang med arbejdet siden februar og har bl.a. skåret ned på vores marketing, ligesom vi har besluttet ikke at ansætte en praktikant i næste runde. Derudover har vi gennemført en enkelt afskedigelse for at få økonomien til at passe i år,” siger Simon Andersen.

Han peger på, at 24syv havde en ”ekstremt konservativ” budgetlægning for 2023 med forventning om større lønstigninger i forbindelse med overenskomstaftalen, end hvad der blev realiseret. 

”Det har også været en buffer, som har været med til at afbøde sparebehovet,” siger han.

Ændring af praksis

De øgede omkostninger udspringer som nævnt af en praksisændring for momsfradraget i public service-virksomheder, som Skattestyrelsen i januar traf afgørelse om på baggrund af en afgørelse ved EU-Domstolen i 2021.

Hidtil har Skattestyrelsens praksis været sådan, at når en public service-virksomhed med statstilskud, der leverer sit indhold gratis til brugerne, også har indtægter fra eksempelvis reklamer, annoncer og lignende, så bliver de samlede indtægter regnet som én samlet virksomhed, ligesom virksomheden skal opgøre sin fradragsret efter momslovens § 37, stk. 1, der giver fuld fradragsret for moms af indkøb af varer og ydelser ud fra en række betingelser.

Men EU-dommen fra 2021 over den bulgarske tv-station Balgarska natsionalna televizia medfører en skærpelse af den danske praksis, skriver Skattestyrelsen. 

”EU-Domstolen fastslog, at tv-stationen alene havde delvis momsfradragsret, idet der ikke kunne anerkendes momsfradragsret for den skønsmæssige del af omkostningerne, som medgik til de vederlagsfrie leverancer,” lyder det i det styresignal, der blev offentliggjort i januar. Et styresignal er en myndigheds besked til virksomheder, der bliver omfattet af nye regler.

”Det betyder i grove træk, at når vi fremover køber en kuglepen, vi med momsfradrag betalte 75 øre for, skal vi nu betale den ene krone, kuglepennen reelt koster. Men eftersom vores udgifter primært består af løn og eksterne programindkøb, som ikke er pålagt moms, så påvirker det ikke alle vores omkostninger. Men på alt, hvad vi køber ind af computere, kontorartikler, mikrofoner, husleje osv., bliver vores omkostninger 25 pct. større,” siger Simon Andersen.

Træder i kraft i juli

Tidligere torsdag kom det frem i Journalisten, at public service-stationen Radio4 også er sendt ud i en sparerunde på grund af den ændrede momspraksis. Her skal der findes otte mio. kr. i besparelser.

Det vil bl.a. resultere i opsigelser og omlægning af arbejdsgange, fortalte adm. direktør Anne-Marie Dohm til MediaWatch.

Styresignalet blev som nævnt udsendt i januar. Det har alene fremadrettet virkning og vil træde i kraft seks måneder efter offentliggørelsen, fremgår det af meddelelsen. Det vil sige fra 27. juli 2023. 

Hvorvidt andre medievirksomheder er påvirket af den nye momspraksis, er endnu ikke afklaret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også