Politisk flertal afsætter millionbeløb til at videreføre P6 Beat og P8 Jazz

Regeringen har sammen med sine støttepartier i rød blok nu fundet 15 mio. kr. årligt frem til 2024 til at holde liv i de to nichekanaler P6 Beat og P8 Jazz, der ellers stod til at lukke ved udgangen af 2021.
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). | Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). | Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Efter måneders usikkerhed om, hvorvidt de to DR-kanaler P6 Beat og P8 Jazz ville blive ført videre ind i 2022, har regeringen sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten nu besluttet af afsætte 15 mio. kr. årligt i 2022, 2023 og 2024. Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Det er tredje gang, Folketingets partier beslutter at sende en supplerende pengepose til DR for at holde liv i de to musikkanaler, som DR ellers besluttede at lukke som led i sine besparelser i 2018, der udløb af VLAK-regeringens krav om at reducere DR's budget.

De i alt 45 mio. kr. frem til og med 2024 kommer fra det såkaldte merlicensprovenu, som er overskydende licens i forhold til fordelingen af licensindtægterne for 2020. Tidligere år har de ekstra midler været afsat på finansloven.

"Ved at bevare P6 Beat og P8 Jazz skaber vi ro om miljøerne omkring alternativ rytmisk musik og jazz. Samtidig får radiolytterne fortsat glæde af en journalistisk formidling af disse genrer, der går i dybden med fortællingen om musikken og kunstnerne," udtaler kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, der bliver suppleret af Socialdemoktratiets medieordfører Kasper Sand Kjær:

"Under den borgerlige regering blev DR udsat for massive besparelser. Sammen med Radikale, SF og Enhedslisten har vi sat en ny kurs. Vi har stoppet besparelserne og giver nu DR mulighed for at videreføre to radiokanaler, der spiller og formidler nogle af de musikgenrer, der har svære kommercielle vilkår," udtaler han.

Efter kritik af forløb

Den seneste uge er der blevet rejst kritik af, at DR's ledelse har holdt de to kanalers medarbejdere hen i usikkerhed, fordi ledelsen har afvist at garantere P6 og P8's videre eksistens uden en ny ekstra bevilling fra politisk kant.

Kasper Sand Kjær har i den forbindelse hidtil udtalt, at regeringen ser det som et principielt skråplan, at politikere kontinuerligt afsætter særlige bevillinger til videreførelse af kanaler, som DR selv bør varetage inden for sit milliardbudget.

Til Ritzau fortæller Ane Halsboe-Jørgensen, at der er tale om "særlige omstændigheder", fordi besparelserne, der har udløst, at kanalerne har været lukningstruede siden 2018, stammer fra en tidligere regering, og som Socialdemokratiet ønsker at sætte en stopper for. Men det ændrer ikke på, partiet mener, det er en uholdbar løsning at sende ekstra penge til kanalerne hvert år.

"Vi ønsker at holde en hånd om P6 og P8, ind til der var en nærmere afklaring omkring en ny medieaftale. Vi har fortsat ikke en medieaftale, og derfor giver det mening at række hånden ud i tiden fremad også. Men det er ikke denne måde, at jeg ønsker, at DR's programflade skal besluttes på. Det er en DR-opgave, siger kulturministeren til Ritzau.

Opbakning fra støttepartier

Regeringens støttepartier roser regeringen for at have besluttet at fortsætte de seneste år ekstra post på statsregningen.

"Tak til kulturministeren for at lytte til vores argumenter og bønner. Vi redder P6 Beat og P8 Jazz fra øjeblikkelig lukning, og vi sikrer endda kanalernes overlevelse på lang sigt. Det er så vigtigt for det danske musikliv," udtaler Radikale Venstres medieordfører, Zenia Stampe, som får opbakning fra Enhedslistens Søren Søndergaard:

"Det betyder, at der skabes arbejdsro for kanalerne til at fortsætte og videreudvikle deres gode public service-arbejde – til gavn for medarbejderne, men selvfølgelig først og fremmest til glæde for de dedikerede lyttere."

Det var tilbage i september, MediaWatch rapportede, regeringen ikke havde afsat penge i sit udspil til næste års finanslov til at holde liv i kanalerne. I den forbindelse meddelte DR's direktør for Børn, Unge og Kultur, Henrik Bo Nielsen, at det betød, P6 og P8 stod til at lukke til nytår, hvis ikke der skulle spares andre steder i organisationen eller en ny bevilling blev fundet frem.

"Vi er fortsat fra DR’s side positive over for at videreføre kanalerne, hvis der prioriteres finansiering fra politisk side i lighed med i 2020 og 2021, sådan som vi også har udmeldt fra første færd. Med de store besparelser, vi i DR har gennemført, så har vi ikke selv mulighed for at videreføre kanalerne, medmindre vi lukker noget andet," udtalte han i en skriftlig kommentar til MediaWatch.

Det har siden vakt kritik fra både egne rækker og fra bl.a. Danske Medier, som mener, at DR har udnyttet opbakningen til de to nichekanaler til at presse politikerne.

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra kulturministeren. MediaWatch arbejder på at få en kommentar fra DR.

P6 Beat og P8 Jazz står igen til lukning: DR afviser videreførsel uden ekstra penge - eller alternative besparelser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også