Medie: Afghanere ansat på amerikansk radio bliver efterladt

Mens Taliban har overtaget styringen i Kabul, er en masse lokale journalister fortsat i byen. Det skriver New York Times.
Foto: SAEED ALI ACHAKZAI/REUTERS / X03870
Foto: SAEED ALI ACHAKZAI/REUTERS / X03870

Flere end 100 journalister, som er ansat på en radiostation ejet af den amerikanske regering, er fortsat til stede i Afghanistans hovedstad, Kabul, efter at Taliban har overtaget kontrollen.

Det skriver New York Times.

Stationen er en del af den amerikanske regerings Radio Free Europa- og Radio Liberty-services og gik tidligere under navnet Radio Free Afghanistan.

Talibans magtovertagelse skaber fornyet usikkerhed om journalisternes sikkerhed, idet de ansatte på radiostationen længe har været mål for angreb fra den militante islamiske gruppering. I november blev en journalist f.eks. slået ihjel under et bombeangreb.

Den øverste ansvarlige for USA's agentur for globale medier skriver i en mail til New York Times, at agenturet gør alt, hvad der står i dets magt, for at beskytte journalisterne, og at missionen om at informere og støtte afghanerne i deres kamp for frihed og demokrati skal fortsætte.

DJ kæmper for lokale journalister

Som MediaWatch har beskrevet, har Dansk Journalistforbund herhjemme appelleret til, at de danske myndigheder tilbyder asyl til afghanske journalister, som tidligere har hjulpet danske medier.

Dansk Journalistforbund gav i sidste uge udtryk for skuffelse over, at en ny politisk aftale om evakuering af 45 lokalt ansatte i Afghanistan ikke omfattede journalister.

"Jeg er mere end almindeligt ærgerlig over, at evakueringsaftalen ikke omfatter mediearbejdere og stringere for danske medier i Afghanistan," skrev journalistforbundets formand, Tine Johansen, i et tweet.

I USA er det blevet besluttet at beskytte journalister og stringere, som har samarbejdet med amerikanske medier, efter et lignende pres fra den amerikanske mediebranche.

Journalisterne på den amerikanske radiostation har derfor ret til et visa-program, som kan give dem mulighed for at forlade landet. Men det kræver med stor sandsynlighed, at de snart bliver evakueret fra Kabul, hvor vinduet for at forlade byen i praksis synes formindsket time for time.

 

DJ ærgrer sig over manglende hjælp til mediefolk i Afghanistan

Afghanistans regerings øverste pressetalsmand er dræbt

Dansk Journalistforbund opfordrer minister til at give afghanske mediefolk asyl 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også