Kulturhus i København har startet en radio: "Vi tjener ingen penge overhovedet"

Dørene er lukket for gæster i Folkehuset Absalon på Vesterbro i København, men det har ikke stoppet medarbejderne, som har startet en radiostation. Der er dog ikke meget forretning at hente i det nye foretagende, erkender grundlægger af Folkehuset Absalon.
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Coronapandemien har sat en stopper for Folkehuset Absalon som et kultur- og forsamlingshus med aktiviteter og fællesspisning, men ikke alt står stille i den gamle Absalons Kirke på Sønder Boulevard i København.

To af husets medarbejdere, Brandon Schell og Alexander Wilstrup, har således taget initiativ til at starte en radio, Absalon Radio, som har været i luften siden december sidste år. Lennart Lajboschitz, grundlægger af Folkehuset Absalon, er selv vært på et program, og han er begejstret for de to medarbejderes idé.

"Absalon har en meget klar mission om at lave sociale forbindelser mellem mennesker, og vi vil gerne være katalysator for, at mennesker er sammen. Lige nu er Absalon lukket, så vi kan ikke være sammen, men så var der to medarbejdere, der spurgte, om ikke vi kunne starte en radiostation, så det gjorde vi. På den måde skaber vi et mentalt møde i stedet for et fysisk møde," siger Lennart Lajboschitz, som nogle måske kender som grundlægger af Tiger-kæden.

Absalon Radio sender hver dag fra klokken syv om morgenen til midnat på radioens hjemmeside og i en app udviklet til formålet. Man kan lytte til radio om bl.a. yoga, keramik, litteratur og lydkunst.

"Vi bryder hele tiden vores hoveder med, hvordan vi kan lave radio på en anden måde. Vores ønske er ikke at lave en normal radio. Så vi prøver os frem og ser, hvad der virker," siger Lennart Lajboschitz.

Ingen forretning

Lige nu arbejder to medarbejdere fuld tid på radioen, mens tre er der på deltid. De er alle hevet ud af den hjemsendelse, de har været i på grund af coronapandemien, og deres løn udgør den udift, radioen har lige nu.

"Vi erhvervede udstyr for omkring 25.000 kr., og så bruger vi penge på løn," siger Lennart Lajboschitz.

Han fortæller, at radio-appen er downloadet 2.000 gange, siden den blev tilgængelig for omtrent en måned siden, og at tilslutningen til radioen er stigende. Det er imidlertid ikke nogen rentabel forretning at drive radio i Folkehuset Absalon.

"Vi tjener ingen penge overhovedet. Der er en indirekte forrretning i det på den måde, at radioen måske kan invitere flere brugere ind i Absalon," siger Lennart Lajboschitz og fortæller, at man i 2019 havde 400.000 brugere igennem huset.

Fremtiden

Når Folkehuset Absalon i løbet af året formentlig får lov at åbne igen, kommer radioen ikke til at lukke.

"Vi har haft drøftelser om det, og vores holdning er, at vi fortsætter, men det kan godt være, det skifter form," siger Lennart Lajboschitz.

Han forventer, at man vil se en kombination af det mentale møde over radioen og det fysiske møde i Absalons Kirke. Men hvad der præcist sker, tør han ikke spå om.

"Det kan være, folk stopper med at lytte til radio, når de igen må komme i huset, og det kan være, at behovet for radio stadig er derude. Vi kommer til at prøve os lidt frem. Det er udviklingsprojekt."

Lennart Lajboschitz købte Absalons Kirke i 2014 for omtrent ti mio. kr. Som tidligere nævnt er han grundlægger af Tiger-kæden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også