Platform for podcastbetaling vokser støt: Bagmand drømmer om at gøre det til levevej

Donationsplatformen 10er er en voksende finansieringskanal for podcasts som Borgen Unplugged. Bag platformen står radiovært og programmør, der nu sænker prisen lidt. "Jeg har mere brug for, at platformen vokser," siger han.
Foto: DR
Foto: DR

I 2011 startede Mikkel Malmberg en podcast med sin gode ven Morten Wichmann, som han kendte fra deres fælles gang i den danske comedybranche. "Fup i farvandet" kom podcasten til at hedde, og den fik hurtigt en trofast lytterskare.

Makkerparret optog podcasten på udstyr, de gerne ville skifte ud til noget nyere. Med håbet om, at de trofaste lyttere ville slippe en skilling eller to, satte de en Paypal-donationsknap ind på podcastens hjemmeside – og det sikrede dem penge nok til at købe nye mikrofoner.

Det gik op for Malmberg og Wichmann, at de kunne kapitalisere på lytternes opbakning. Med sine selvlærte programmeringsevner kastede Mikkel Malmberg sig ud i at udvikle en løsning.

På den måde blev donationsplatformen 10er skabt i 2014, og stille og roligt meldte flere og flere projekter sig under fanerne. I dag tjener Mikkel Malmberg så godt på at facilitere mikrobetalinger til bl.a. podcasts via platformen, at han for nylig besluttede at sænke prisen, så de 253 tilknyttede projekter fra 1. december ikke længere skal betale ham 10 pct. af deres donationsindkomst, men i stedet 8 pct.

Betaling per afsnit

De 253 projekter, som er tilknyttet 10er i dag, modtager frivillige donationer fra lyttere, læsere eller seere. Hvis man kan lide eksempelvis en podcast, som egentlig er gratis, kan man skrive sig op hos 10er, som automatisk trækker et beløb fra donorens konto og giver det til folkene bag den pågældende podcast, hver gang et nyt afsnit udkommer. I oktober var der 11.146 donationer.

"Podcasts, videoer, blogs og den slags udgør nok 90 pct. af de 253 projekter. Der har også været en digter på et tidspunkt, og der er nogle få sportshold. Der er for eksempel et hold, som man donerer til, hver gang de scorer en touchdown. For mig er det ligegyldigt, hvad man kalder en udgivelse – men det er ret sjovt, at man kan tænke det på den måde,” siger Mikkel Malmberg.

Tilsammen har de 253 projekter netop rundet en samlet omsætning på 2,5 mio. kr. hidtil i 2020, fortæller Mikkel Malmberg.

"Det er sindssygt mange penge. Jeg bliver overrasket, hver gang jeg kigger på det tal."

Blandt de mest populære podcasts er "Borgen Unplugged", der beskæftiger sig med politik og som er drevet af Thomas Qvortrup. Cykelpodcasten "Veloropa" er med over 700 betalende støtter vældig populær, og Føljeton har tidligere hentet over 10.000 kr. om måneden til nyhedsbrevet "Morgenpost".

 

Ned i pris

Mikkel Malmberg har indtil nu taget en andel af donationerne på 10 pct. plus moms for at drive platformen, og på 10ers hjemmeside kan man se, at det i oktober gav ham en indkomst på 38.552 kr. Det beløb var højere, end nogen af de tilknyttede projekter tjener i sig selv, og det gav anledning til et prisfald.

Fra 1. december slipper projekterne med at betale 8 pct. plus moms for at benytte sig af 10er.

"Det, jeg har brug for lige nu, er ikke flere penge, for jeg har ingen ansatte eller store udgifter. Jeg har mere brug for, at platformen vokser, og min største opgave er at sikre, at alle har det godt i maven med det, der sker. Det er noget, vi gør for hinanden, og ingen skal føle sig taget ved næsen."

Han fortæller samtidig, at det har været med i overvejelserne, at 10er hidtil har været dyrere end sine konkurrenter. Andre platforme som bl.a. amerikanske Patreon har en model, der minder om 10ers og kører med cut på helt ned til 5 pct.

Curveballs

10er er på sin vis stadig et enkeltmandsprojekt med et minimalistisk setup, der er med til at holde udgifter og prissætning nede, forklarer Mikkel Malmberg.

"Det dyreste er min egen tid. Jeg bruger en del tid på support og videreudvikling, og i tide og utide kommer der nogle curveballs fra myndighederne, som man skal tage stilling til," siger han.

En af de såkaldte curveballs landede, da Indsamlingsnævnet, som hører under Civilstyrelsen, i løbet af sommeren besluttede, at betalinger til podcasts via eksempelvis 10er ikke er betalinger, men indsamlinger, og derfor skal man tilmelde sig Indsamlingsnævnet og betale et gebyr på 1100 kr.

"Det var super-irriterende, og man kan faktisk se et hak i antallet af projekter. I juni faldt antallet fra 308 til 260. Det var alle de små fisk, der så i øjnene, at hvis de skal betale 1100 kr. om året for at få lov at modtage penge, så giver det slet ikke mening. Virksomheden led ikke af det, men det var en moralsk mavepumper," siger Mikkel Malmberg.

Socialdemokratiet har siden udtalt, at man vil se på at ændre reglerne.

Forretning på podcasts

På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har man for nylig igangsat en undersøgelse af, hvordan man kan skabe forretning på produktion af podcasts.

Eksempelvis Podimo og Spotify forsøger at gøre det i stor skala som abonnementsdrevet platform, hvor pengene fordeles efter antal lyttere. Dem ser Mikkel Malmberg ikke som konkurrenter, for han mener, at 10er især er rettet mod de små nichepodcasts. Og selvom de kan fiske flere lyttere på de store podcastplatforme, så skal pengene også fordeles mellem mange, mens donationerne er målrettede på 10er.

"På 10er er det ikke uhørt, at nogen giver 10 eller 20 kr. per episode. Det er 40 eller 80 kr. om måneden. Man skal godt nok høre en podcast mange gange på Podimo for at give nogen 80 kr. direkte. Så de her nichemedier er mit område, og det er næsten sådan, at jo mere niche, jo bedre, for så er lytterne gladere og mere villige til at betale mere."

Vil på fuld tid

Mikkel Malmberg kan se, at udviklingen går i en retning, der betyder, at han på et tidspunkt kan sige farvel til sit lønmodtagerjob som programmør hos virksomheden Elastic.

"Det er helt klart et mål for mig at gøre det til en fuldtidsbeskæftigelse at lave mine egne ting. Men jeg kan godt lide at lave mange forskellige ting, så jeg laver også nogle apps og andre services, som tjener lidt penge. Så målet er at leve af min egen virksomhed, som laver flere ting, og hvor 10er vil være den største ting."

Foruden jobbet som programmør arbejder Mikkel Malmberg også som radiovært hos P1, hvor han sammen med en makker styrer slagets gang i programmet "Kortsluttet".

Podcasten "Fup i farvandet", som var katalysator for at starte 10er, lukkede Mikkel Malmberg og Morten Wichmann i 2018.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også