Loud ansætter i tidsbegrænsede stillinger: Det må ikke blive en parkeringsplads

Den nye ungdomsradio Loud ansætter de fleste menige medarbejdere på tidsbegrænsede kontrakter på et-to år, selvom radioen har sendetilladelse i fire. Ifølge nyhedschef Linda Olsen sker det for at sikre konstant udvikling af både radioen og medarbejderne.
Linda Olsen, nyhedschef, Radio Loud. | Foto: Peter Damgaard, Constructive Institute
Linda Olsen, nyhedschef, Radio Loud. | Foto: Peter Damgaard, Constructive Institute

Der kommer som udgangspunkt ikke til at gro mos på medarbejderne hos den kommende ungdomsradio Loud. På kanalens aktualitetsredaktionen er medarbejderne med få undtagelser blevet ansat på kontrakter af et til to års varighed.

Kontrakter af dén længde er ikke kort tid i mediebranchen, mener to af radioens chefer, som ser flere fordele i at ansætte medarbejdere på tidsbegrænsede kontrakter. Ifølge nyhedschef Linda Olsen er den væsentligste årsag, at det forhindrer, at medarbejderne gror fast.

"Det er ikke, fordi jeg ikke vil have dem længere tid, men fordi jeg ikke synes, det skal blive en parkeringsplads for dem. Det er super vigtigt for mig, at de er hos os, mens de udvikler sig, og den dag, de ikke udvikler sig mere, skal de enten rykkes rundt i vores organisation eller flyve videre og være gode ambassadører for os ude i verden," siger Linda Olsen.

Loud går i luften 1. april og vil til den tid have cirka 47 ansatte. Adm. direktør Ann Lykke Davidsen bekræfter, at alle ansættelser naturligt vil være tidsbegrænsede på op til fire år, fordi radioens sendetilladelse udløber i 2024.

"Vi opererer helt retligt med ansættelser fra et til fire år alt efter behov, udvikling og redaktionel sammensætning," skriver hun i en mail til MediaWatch.

Smider dem ikke på porten

Loud vil i høj grad ansætte unge mennesker i 20'erne, som passer til radioens unge målgruppe. Det faktum giver radioen en forpligtelse til at sørge for, at de unge ikke står i stampe udviklingsmæssigt, mener nyhedschefen.

"De må ikke gå i stå her. Når de får et eller to år, så er det jo ikke, fordi det så er ud af vagten bagefter. Så skal vi tage en snak om, hvordan det går, om der er mere for ham eller hende på Loud, eller om vedkommende har bedst af at komme videre," siger hun.

Tror du ikke, det er i manges interesse at få en fastansættelse og så selv beslutte, hvornår jobbet ikke længere er interessant?

"Men vi kan jo ikke give dem et fast job."

I kunne give dem fire år?

"Ja, men jeg vil sige, at et eller to år er lang tid i den her branche allerede. De kortere kontrakter handler også om, at vi på den måde forpligter os på at udvikle dem igennem hele perioden ved at tage en statussamtale, når kontrakterne udløber," siger hun og pointerer, at mange af de nye medarbejdere har været glade for at få en ansættelse på mere end tre-fire måneder.

Fleksibilitet er afgørende

Ifølge kanalens programchef, Kim Lykke Pihl-Vester, der tidligere har været en del af DR's P3 som blandt andet ledende programredaktør, handler det også om at få fleksibilitet i ansættelserne.

Han har indtil videre kun ansat tre personer på journalistkontrakter. En tilrettelægger har på grund af stor erfaring fået en kontrakt på fire år, mens en vært og en anden tilrettelægger på kulturprogrammet er ansat på etårige kontrakter.

"Vores vært er helt grøn og kommer fra en stilling som chef på en restaurant og har kun lavet småpodcast før. Jeg tager en chance med en vært, som ingen kender til, og en tilrettelægger, der også er helt grøn. Det gør det svært at skulle binde sig helt vildt. Hvis jeg skulle gafle en masse sikre kort fra DR, så havde det muligvis været nogle andre forhandlinger, vi havde stået i," siger han.

Han tilføjer, at de korte ansættelser også giver mulighed for at sadle om undervejs.

"Det kan også være, at vi om et år tænker, at vi skal noget helt andet med kulturprogrammet, og så skal det ikke være den samme værtsprofil, vi har," siger Kim Lykke Pihl-Vester.

Kim Lykke Pihl-Vester lægger også vægt på vigtigheden i konstant udvikling, så radioen ikke går i stå.

"Vi skal gerne udvikle os sammen, og lysten skal gerne være der hele tiden til at turde udfordre produktet, kanalen og hele tanken om at lave radio konstant, så vi ikke gror fast. Det er tanken bag det."

Dansk Journalistforbund: Virker uheldigt

Ligesom Linda Olsen understreger han, at kontrakterne er til forlængelse, hvis alle parter er tilfredse med, hvordan det går. Også han oplever, at medarbejderne har det fint med de tidsbegrænsede ansættelser.

"Vi har ikke ansat nogen, der har sagt, "hvorfor kan jeg ikke få fire år?" De har alle sammen sagt "fedt, tak for muligheden, det glæder jeg mig til"."

Loud har tidligere på året indgået overenskomst for journalisterne, som er kommet med på Dansk Journalistforbunds fællesoverenskomst. Ifølge forbundsformand Tine Johansen er udgangspunktet for overenskomsterne typisk en fastansættelse.

"Det virker unødvendigt og uheldigt med de tidsbegrænsede ansættelser, og det giver selvfølgelig en usikkerhed hos medarbejderne," skriver Tine Johansen i en kommentar og tilføjer, at hun vil spørge Loud ind til baggrunden for den type af ansættelser.

Ifølge chefforhandler i Dansk Journalistforbund Claus Iwersen har de tidsbegrænsede ansættelser ikke været diskuteret specifikt i forhandlinger med Loud.

Mens de fleste medarbejdere på journalistkontrakter er ansat på et-to-årige kontrakter, har redaktørerne fået ansættelser på fire år.

Radio Loud vandt udbuddet om den nye statsligt støttede public service-kulturkanal på DAB i oktober sidste år.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også