Outdoorfirma tror på hurtigt comeback efter coronafald i andet kvartal

Usikkerhed hos annoncører og mediebureauer om, hvordan coronasituationen vil udvikle sig, kan mærkes hos outdoor-selskabet Clear Channel, som forventer et tab i andet kvartal. Tredje og fjerde kvartal vil ligne normalen, vurderer direktør.
Foto: Niels Hougaard/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Hougaard/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Den mindskede aktivitet i bybilledet i disse uger og den økonomiske usikkerhed, som mange virksomheder kæmper med i øjeblikket, får nogle annoncører og mediebureauer til at holde igen med køb af reklameplads i indkøbscentre og ved busstoppesteder.

Sådan lyder det fra Maj-Britt Brøchner-Mortensen, dansk landedirektør i Clear Channel, som er en af verdens største outdoor-virksomheder.

"Vi oplever en opbremsning af det salg, der ligger frem i tiden. Vi oplever usikkerhed blandt vores kunder og mediebureauer om, hvornår det her mon stopper, og hvad den langsigtede konsekvens bliver," siger hun.

Kortsigtet fald - og så vækst

Tilbageholdenheden blandt annoncørerne vil betyde et fald for selskabet i andet kvartal – men til efteråret vil tingene rette sig, vurderer hun. Hvor stort faldet bliver, er ifølge direktøren for tidligt at spå om. Det afhænger af, hvornår samfundet åbnes op igen.

"Vi kommer til at tage et tab i Q2, det er der ingen tvivl om. Men når Q2 og hele den her storm har lagt sig, tror jeg også på, at vores Q3 og Q4 vil ligne de kurver, vi har set tidligere, hvor outdoor har haft en vækst. For mig er der ikke noget, der indikerer, at den vækst ikke skulle fortsætte, når vi står på den anden side," siger Maj-Britt Brøchner-Mortensen.

Hendes optimisme bunder blandt andet i en vurdering af, at outdoor er en annoncetype, der er meget direkte påvirket af, at mange mennesker ikke færdes udendørs for tiden.

"Lige så snart Danmark åbner op igen, er folk på gaden, som de plejer. Det vil sige, det, vi sælger, som er kontakter, dækning og frekvens, er rimelig hurtigt tilstede igen, når den her lockdown er overstået," siger hun.

Giver efter for annulleringer

For at afbøde en del af det forventede fald for andet kvartal slækker Clear Channel på sine betingelser, som under normale omstændigheder ikke giver mulighed for hverken annulleringer eller udskydelser. Det kan løsne lidt op i forsigtigheden blandt kunderne, lyder forhåbningen.

"Vi tilbyder ekstra fleksibilitet, så man ikke skal være nervøs for at have outdoor på sin medieplan på grund af de strikse betingelser, man normalt kender til. Det betyder for eksempel, at du med ro i maven kan booke en kampagne nu til maj måned. Og sker der så noget i din forretning eller marketingmix, der gør, at kampagnen med god grund ikke kan afvikles i maj, vil vi være fleksible og rykke kampagnen," siger Maj-Britt Brøchner-Mortensen.

Clear Channel har også – mod kutyme – gået med til annulleringer fra kunder, som er direkte påvirkede af coronakrisen. Det drejer sig eksempelvis om kunder, som har fået aflyst koncerter, biograffilm, som ikke får præmiere som ventet, eller shoppingcentre, som holder lukket.

Men tilbuddet om at annullere kampagner gælder ikke evigt. De kampagner, der er booket fra 13. april og fremad, bliver afviklet. Det er den dato, de nuværende tiltag mod spredning af coronavirus foreløbigt udløber.

"Vores overordnede holdning er, at vi gerne vil hjælpe vores samarbejdspartnere, men vi har også en interesse i, at vi alle sammen – både os, kunder og mediebureauer – får Danmark tilbage til almindelige tilstande hurtigst muligt, så det her ikke bliver en ny finanskrise. Og med det mener vi, at som verden ser ud lige nu, så er verden normal igen fra uge 16 (der begynder 13. april, red.), og derfor fastholder vi indtil videre de kampagner, som er booket fra uge 16," siger hun.

Én procents annulleringer

Indtil videre er det under en procent af de bookede kampagner, der er blevet helt annulleret, mens en del andre kampagner er blevet skubbet til et senere tidspunkt. Derfor har coronasituationen endnu ikke haft konsekvenser for selskabets medarbejdere.

"Lige nu har vi en meget stærk tro på, at situationen har en kortsigtet effekt, så når hjulene begynder at køre igen, er vi tilbage til mere eller mindre normale tilstande, og så har vi brug for alle vores medarbejdere," siger Maj-Britt Brøchner-Mortensen.

I Danmark har digitalisering af outdoor-annoncering været med til at løfte annonceomsætningen for outdoor, som i 2018 rundede 400 mio. kr. Den samlede reklameomsætning landede i 2018 på knap 14 mia. kr., hvoraf online annoncering udgør næsten 60 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også