MediaWatch

EU-dom styrker Ereolen i uenighed med forlag

Ebøger skal sidestilles med papirbøger, fastslår ny EU-dom. Den bærer brænde til bålet i konflikten mellem Ereolen og forlag.

Gregers Tycho/Polfoto
Foto: Gregers Tycho/Polfoto

"Forlagenes argument om, at digitale udlån skader det kommercielle marked, gælder ikke længere, fordi domstolen klart siger, at fysiske og digitale udlån kan sidestilles."

Sådan lyder udlægningen af en ny dom fra EU-domstolen fra Biblioteksforeningens formand, Steen B. Andersen, over for Politiken.

EU-dommen, der er en udløber af en tvist i Holland, fastslår, at e-bøger i væsentlighed minder om de trykte udgaver af samme tekster. Det betyder, at biblioteker bør have ret til at købe og udlåne e-bøger på lige fod med papirbøger. Hidtil har forlag og forfattere selv kunnet bestemme, om de vil stille de elektroniske udgaver til rådighed for udlån.

Den mulighed benyttede en række forlag som Gyldendal, People’s Press og Politikens Forlag sig af sidste år og fjernede deres udgivelser fra bibliotekernes digitale udlånstjeneste, der går under navnet Ereolen.

Dommen fra EU-domstolen møder omvendt kritik fra forlagenes brancheforening.

"Det må være en politisk beslutning at vurdere, hvordan man skal behandle e-bøger. Dommen er udtryk for manglende indsigt i, at udlån af e-bøger påvirker markedet meget anderledes end udlån af trykte bøger," siger direktør for brancheforeningen Danske Forlag, Christine Bødtcher-Hansen, til Politiken.

Det er endnu uafklaret, hvilken betydning dommen fra EU får i Danmark. Først skal Kulturministeriets jurister tage stilling til dommen.

Regeringen varsler biblioteksafgift på ebøger

L&R: Det er for tidligt at dømme digitalt bogmarked

Gyldendal frygter "gratis-aviskrig" på digitalt bogmarked

Ereolens børnetilbud får kritik før åbning

Forsiden lige nu

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere