MediaWatch

Johannes Møllehave er død efter længere tids sygdom

Forfatter og præst Johannes Møllehave er død, 84 år. Han efterlader sig tre børn.

Johannes Møllehave blev 84 år gammel. | Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix

Hans søn Tomas Møllehave fortæller, at han døde mandag morgen.

"Han var kærlig, belærende og lærerig. Han er det fineste menneske, jeg har kendt. Vi var i Marmorkirken så sent som i går. Han har haft et smukt, levet liv," siger Tomas Møllehave til TV 2.

Johannes Møllehave har gennem sit liv været kendt som præst, forfatter, digter, debattør, foredragsholder og provokatør.

Johannes Møllehave blev teologisk kandidat i 1963 og fungerede siden som præst flere steder, blandt andet i Vridsløse Statsfængsel. Ved siden af sin præstegerning skrev han en lang række digte og romaner.

Mere end 40 udgivelser blev det til, siden han som 11-årig producerede sætningen: I Kolding by ligger et stykke leverpostej med næsen i sky.

Det var efter sigende den unge mands første konkrete livtag med litteraturens kunst. Det var da også hans kreative evner som pennefører og storyteller, der kanoniserede Johannes Møllehave i den offentlige bevidsthed.

Gennem sin karriere blev han belønnet med adskillige store vægtige litteraturpriser, heriblandt Boghandlernes Gyldne Laurbær, som han modtog i 1980.

I 2012 fik han tildelt Publicistprisen af Den Danske Publicistklub for et forfatterskab, der var "præget af sans for både humor og alvor".

"Han har skrevet bøger, bibelske gendigtninger, været en enestående litteraturformidler ved litteraturbeskrivelser med særlig vægt på så vidt forskellige som H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Shakespeare og Storm P.," lød begrundelsen dengang.

Efter en stor hjerteoperation i 1997 og to blodpropper i hjernen i 2008, besluttede Møllehave i 2009 at stoppe med at rejse rundt i landet som blandt andet foredragsholder.

"Jeg vil nødig huskes som ham, der ikke kunne huske sine foredrag," lød forklaringen dengang.

Johannes Møllehave efterlader sig ud over sønnen Tomas sønnen Mikkel og datteren Katrine.

Mere fra MediaWatch

Danske Medier kritiserer Facebooks ændring af artikelvisning

Medierne er ikke blevet orienteret på forhånd om Facebooks nye ændring, der begrænser visningen af artikler, som deles på platformen. Det vækker kritik fra Danske Medier, der kalder det en "magtdemonstration". Ifølge Facebook har man forsøgt.

Briefing: Ugen i mediebranchen

Nye medier gør indtog, gamle medievirksomheder gør op med røde tal, og kulturministeren har haft travlt med ny lovgivning og samråd. Få overblikket med denne uges overflyvning.

Nent frasælger endnu en bid af produktionsgren

Den britiske distributionsvirksomhed All3Media overtager Nent Studios' britiske distributionsselskab. Det sker som led i Nent Groups indsnævring af produktionsarmen, der skal koncentreres om fiktion og dramaproduktion.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs