MediaWatch

Lydbøger overhalede trykte bøger i Sverige i 2020

Salget af lydbøger steg med 35 pct. til 29 mio. styks i 2020, hvilket gør lydbøger til den mest solgte litteratur-form i landet for første gang. Trykte bøger står dog stadig for størstedelen af branchens omsætning.

Foto: Rune Pedersen

Hvis nogen stadig skulle være tvivlende omkring det, så understreger udviklingen i Sverige den mest opsigtsvækkende tendens i bogbranchen i disse år. I 2020 overhalede salget af lydbøger de trykte fæller/kollegerfor første gang nogensinde. Det skriver Breakit med henvisning til SVT.

Det er salget af solgte enheder, der måles på - altså ikke omsætning. Efter en i forvejen markant vækst gennem flere år, steg antallet af lydbøger, der virtuelt blev langet over disken i 2020, med 35 pct. Det var formentlig godt hjulpet på vej af en coronakrise, der - selvom Sveriges restriktioner ikke har været helt så vidtrækkende som i Danmark - stadig har betydet en del mere tid i hjemmet end normalt.

Det samlede salg af lydbøger nåede op på 29 mio. styks - hvilket i høj grad blev drevet af den tiltagende brug af streamingtjenester såsom svenske Storytel, der i Danmark står bag Mofibo. Salget af lydbøger oversteg dermed med længder det trykte salg, som nåede op på 23,5 mio. eksemplarer.

Samlet blev der omsat for 5 mia. svenske kr. i den svenske bog- og forlagsbranche i 2020 - en fremgang på 9 pct. fra året før. Hovedparten af omsætningen af stadig drevet af salget af trykte bøger, mens lydbøger bidrager med omkring en fjerdedel ifølge Breakit.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Ny Zetland-chefredaktør, redning af radiokanaler og Radio Loud 2.0 har været ingredienserne i denne uges mediegryderet. Få stillet sulten med vores sammenkog af de vigtigste historier i denne briefing.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs