MediaWatch

Amerikanske Louise Glück får Nobelpris i litteratur

77-årig forfatter får Nobelpris for sin "umiskendelige poetiske stemme".

Robin Marchant/TT/Ritzau Scanpix
Louise Glück vil på grund af coronapandemien først få overrakt Nobelprisen ved en ceremoni næste år. Foto: Robin Marchant/TT/Ritzau Scanpix

Årets Nobelpris i litteratur tildeles den amerikanske forfatter Louise Glück, oplyser Det Svenske Akademi.

Den får hun for sin "umiskendelige poetiske stemme", hedder det.

Den 77-årige forfatter vil på grund af coronapandemien ikke modtage prisen i år, men det vil ske ved en ceremoni næste år, oplyser akademiet.

Louise Glück blev født i New York i 1943, og hun er opvokset på Long Island.

Ifølge svenske SVT regnes hun for en af USA toneangivende samtidige forfattere.

At hun får prisen, kommer som en overraskelse for bookmakerne. Ladbrokes gjorde den canadiske forfatter Anne Carson til favorit foran en anden canadier, Margaret Atwood.

Japanske Haruki Murakami var også nævnt i favoritfeltet.

Nobelprisen til Louise Glück vil næppe vække furore, som det skete sidste år, da det i øvrigt skandaliserede svenske akademi gav prisen til den østrigske forfatter, Peter Handke.

Mange litterater og litteraturelskere mente, at det var helt forfejlet, eftersom Handke - ifølge dem - i skrift og tale havde været en forsvarer for Serbiens krigsførelse i det tidligere Jugoslavien i 1990'erne og de massakrer, der blev begået.

Handke deltog også i den tidligere præsident Slobodan Milosevics begravelse, efter at denne var død ved FN's krigsforbryderdomstol i Haag.

Ved tildelingen i 2019 blev der også uddelt en pris for 2018, hvor Det Svenske Akademi havde været i opløsning og uarbejdsdygtig på grund af en sexskandale. Den gik til den polske forfatter Olga Tokarczyk.

/ritzau/

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere