MediaWatch

Dommer afviser Trumps forsøg på at stoppe Boltons bog

John Boltons meget omtalte bog om sin tid som Trumps sikkerhedsrådgiver kan udgives, fastslår domstol.

John Bolton, tidligere national sikkerhedsrådgiver for præsident Donald Trump. | Foto: Logan Cyrus/AFP/Ritzau Scanpix

En dommer i USA har lørdag afvist det amerikanske justitsministeriums forsøg på at stoppe udgivelsen af en meget omtalt bog, som den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton har skrevet om sin tid i Det Hvide Hus.

Det skriver avisen The Wall Street Journal.

Justitsministeriet havde bedt en domstol i Washington om at stoppe bogudgivelsen med den begrundelse, at den indeholder hemmeligstemplede oplysninger.

Det anerkender domstolen, men afviser alligevel at nedlægge forbud mod udgivelsen, fordi hundredtusindvis af eksemplarer allerede er fordelt ud over hele USA og andre dele af verden.

"Den anklagede, Bolton, har spillet hasard med USA's nationale sikkerhed. Han har udsat sit land for skade og sig selv for civilt (og potentielt strafferetligt) ansvar," skriver dommer Royce Lamberth.

Dommeren tilføjer ifølge avisen New York Times, at Bolton risikerer retsforfølgelse for at have tilladt, at bogen bliver offentliggjort, inden Det Hvide Hus er færdig med en gennemgang af den for at sikre, at bogen ikke indeholder hemmeligstemplede oplysninger.

I bogen, "The Room Where It Happened", kommer John Bolton med en række opsigtsvækkende påstande og anklager mod præsident Donald Trump.

Han skriver blandt andet, at Donald Trump søgte hjælp fra Kinas præsident, Xi Jinping, til at blive genvalgt, da de to ledere ved et møde i 2019 førte drøftelser bag lukkede døre.

I et interview torsdag med det amerikanske medie ABC News sagde John Bolton, at Donald Trump "er uegnet til at være præsident".

På nuværende tidspunkt er et stort antal eksemplarer af bogen allerede blevet fordelt til en række medier. Mange uddrag fra bogen er offentliggjort.

Et langt uddrag om Kina er blevet bragt i The Wall Street Journal og et stort antal anmeldereksemplarer af bogen er givet til amerikanske aviser.

Meget materiale har dermed været offentliggjort i de seneste døgn.

Bogen udkommer efter planen på tirsdag.

Donald Trump har i de seneste dage langet ud efter John Bolton og kaldt ham "en syg hvalp" og betegnet bogen som "fiktion".

Ifølge Det Hvide Hus står Bolton til at tjene over 2 mio. dollar, svarende til over 13,3 mio. kr., på bogen.

Efter domstolens afgørelse lørdag glæder Trump sig over, at domstolen har lagt vægt på, at Bolton har brudt sin tavshedspligt.

"Bolton brød loven, er blevet afsløret og irettesat for det, og der er en virkelig høj pris at betale," skriver Trump på Twitter.

"Han kan lide at kaste bomber mod folk og slå dem ihjel. Nu får han bomber kastet mod sig!," lyder det fra præsidenten.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplever, at ledelsen nu åbner for forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, fortæller ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs