MediaWatch

Professor har fuld forståelse for Gyldendal-censur af rim

I ny udgave af Halfdan Rasmussens børnerim har Gyldendal fjernet rim, der kan opfattes som racistiske.

Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix

Det er "yderst fornuftigt", at Gyldendal har valgt at fjerne otte rim fra en ny udgave af Halfdan Rasmussens børnerim, fordi der indgår ord som "neger" og "hottentot". 

Det mener Per Schultz Jørgensen, professor emeritus og tidligere formand for Børnerådet.

"Jeg har fuld forståelse for beslutningen, fordi Gyldendal står i et klart dilemma. Hvis de valgte at bringe rimene, som de var trykt dengang, ville de blive udsat for enorm kritik. Nu vælger de at sløjfe dem, og så bliver de udsat for en anden kritik."

"Det er et ægte dilemma, og det lader sig ikke løse, uden at man får kritiske kommentarer fra den ene eller anden side," siger Per Schultz Jørgensen.

Gyldendal har da også mødt kritik for beslutningen. Men Gyldendals direktør, Morten Hesseldahl, holder fast i den. Han mener, at børn bør beskyttes mod ord som "neger" og "hottentot".

Den argumentation giver Per Schultz Jørgensen imidlertid ikke meget for.

"Børn har ikke brug for at blive beskyttet mod de udtryk. De forbinder ikke noget særligt ved det. Børn tænker slet ikke i de baner."

"Børn forbinder ikke noget særligt nedværdigende eller krænkende ved det. Men de voksne gør," siger han.

Gyldendal kunne have valgt en mellemløsning, hvor de originale rim blev bragt og ordenes betydning og historiske kontekst forklaret. Men det ville ifølge Per Schultz Jørgensen ikke give meget mening.

"Det er ikke en reel løsning, for det er snarere en undskyldning for det, man gør. Det er ikke en vej, man med rimelighed kunne anvende," siger han.

I den nye udgave står der i forordet, hvorfor rimene er blevet fjernet. 

Det forord efterlader ifølge datteren af Halfdan Rasmussen, Iben Nagel Rasmussen, et indtryk af forfatteren som racistisk.

Morten Hesseldahl understreger, at det ikke er intentionen med forordet.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Top 20: DR vinder overlegent tv-slaget om søndagsseerne

Tv-serie om den tidligere statsminister Jens Otto Krag og hans hustru Helle Virkner sidder solidt på førstepladsen over de mest sete udsendelser i den forgangne uger på flow-tv. Kun ét andet program fik over en halv mio. seere.

Komponist er ny forperson i Koda

Koda har manglet en forperson siden generalforsamlingen i april, men nu er det meldt ud, at den tidligere næstforperson i organisation overtager rollen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs