MediaWatch

Tiltale: DF'er lækkede fortrolig data til aviser

Lokalpolitiker kræves idømt fængsel for at have givet fortrolige oplysninger om attentatmand til terroangreb til journalister.

Statsadvokaten i København mener, at Finn Rudaizky, medlem af Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti, har lækket fortrolige oplysninger om attentatmand til journalister.

Statsadvokaten i København har rejst tiltale mod Finn Rudaizky, der er medlem af Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti.

Den mangeårige lokalpolitiker er tiltalt for at have lækket fortrolig data om Omar el-Hussein og den dræbte attentatmands familie. Oplysningerne, som han ifølge anklagen skaffede i kraft af sin position i byrådet, skal han have givet til to journalister fra BT og Berlingske.

Henholdsvis 8. og 12. marts 2015 blev de personfølsomme oplysninger gengivet i artikler i de to aviser, hævdes det. Af den grund er journalisterne sigtet for medvirken til den påståede forbrydelse.

Anklagemyndigheden påstår, at BT-journalisten dikterede spørgsmålene, som politikeren stillede til kommunens forvaltning 16. februar 2015. Dagen forinden var Omar el-Hussein blevet dræbt i en skudveksling med Politiets Aktionsstyrke efter hans angreb i København 14.-15. februar.

Af anklageskriftet mod Finn Rudaizky fremgår det, at der var tale om personfølsomme oplysninger, herunder af rent privat karakter. Informationerne omhandlede væsentlige sociale problemer og kriminelle forhold. Med andre ord var der tale om fortrolige oplysninger, hedder det.

Også i et andet tilfælde skal den 74-årige politiker have videregivet personfølsomme oplysninger til BT-journalisten og en kollega på avisen. Igen var omdrejningspunktet den 22-årige Omar el-Hussein og hans familie. Disse oplysninger kunne man angiveligt læse i artikler i BT 18. og 20. april 2015.

Kræver fængselsstraf

Anklager Søren Harbo fra Københavns Politi mener, at Finn Rudaizky bør straffes med fængsel.

"Københavns Kommune behandler rigtig mange personfølsomme oplysninger. Det er vores opfattelse, at alle borgere har ret til fortrolighed. Det gælder også Omar el-Hussein og hans familie," siger anklageren.

"Derudover mener vi, at der sket en krænkelse af det fortrolighedsforhold, der er mellem folkevalgte politikere og myndighederne," siger Søren Harbo.

Over for Ritzau afviser Finn Rudaizky at udtale sig om sagen. Hans forsvarer oplyser, at han nægter sig skyldig.

"På nuværende tidspunkt er det den eneste oplysning, vi vil give," siger advokat Henrik Stagetorn.

Retssagen indledes i Københavns Byret 18. januar og vil strække sig over fire retsmøder.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Regeringen går efter kun at sælge 49 pct. af TV 2, ugebladskæmpen Aller kom med regnskab, som ikke så godt ud for den danske dels vedkommende, og DF meldte sig klar til at skrue på de ønskede DR-besparelser. Det er blevet tid til ugens tour gennem mediebranchens største begivenheder.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere