Lad explore-bilerne stå og flyt kræfterne til provinsen

Medierne bør stoppe med at dække provinsen, som var det "et område i Rusland", og rykke mere ud af de store byer, skriver kommunikationschef i Lemvig Kommune og tidl. journalist ved Computerworld.
KRISTIAN HANSEN, KOMMUNIKATIONSCHEF, LEMVIG KOMMUNE
Kom så tæt på virkeligheden som muligt.

Det plejer at være et mål for de fleste medier.

Men vi er nået til et punkt, hvor mediedækningen i og af Danmark er så åbenbar skævvredet, at mange i provinsen ikke genkender eller ser sig selv i det billede af Danmark, landsdækkende medier tegner og viser. I den mere kuriøse ende, søg engang på #kbhalarm på Twitter.

Hvad er endnu værre: Investorer, meningsdannere, politikere, studerende og alle andre i København får et totalt forvrænget og misvisende billede af provinsen.

En afgørende grund er, at journalister, forskere og embedsmænds dagligdag, perspektiv og "virkelighed" smitter af på deres arbejde og fokus. Det kan ikke undgås.

I årtier har tendensen nemlig været klar: Medier, offentlige organisationer og uddannelsesinstitutioner har centraliseret i "effektiviseringens navn". Massevis af journalister, forskere og embedsmænd er rykket med jobbet til storbyen - eller tvunget til at se sig om efter andet arbejde.

Regnearkets kolonner indeholder poster som fælles kontordrift, fælles it-support, én kantine og lignende. Indirekte effekter for samfundsøkonomien såsom påvirkning af det lokale erhvervsliv, infrastruktur, boligmarked og  vækst i hele landet er ikke medregnet.

Det er en af kernerne i mediebranchens skævvridning.

Blind vinkel uden for bymuren

En journalist, der sidder i bilkø på motorvejen ind til København en time hver morgen, har typisk én opfattelse af trafikken og behovet for investeringer i veje. En journalist, der er nabo til en jysk transportvirksomhed, der kan øge medarbejderstaben og øge eksporten markant med en motorvej til området, har naturligt helt opfattelse af behovet, andre indgange og vinkler, når der drøftes og dækkes investeringer i ny infrastruktur.

Klimaløsninger er et andet område. Flere mindre danske byer langs kysterne er ganske enkelt ved at synke i vandet grundet klimaændringer. Et alvorligt problem. Men klima-studerende i storbyen interesserer sig ofte mere for smart city-løsninger med studieture til Barcelona og andre storbyer for at se på deres løsninger for regnvandsproblematikker. De aner ikke noget om problemerne lige ud for deres vindue, inde i provinsen.

Begge dele er vigtige. Begge skal dækkes af medier. Men bliver det ikke. Lokalt måske. Men københavnerne og aarhusianerne ved ikke en brik om problemerne uden for byskiltene. Eller kender for den sags skyld de store succeser, som andre kan lære af.

Sæt mere end explore-biler ind

Min pointe er den enkelte: Der skal være en balance - og tingene skal beskrives og anskues fra flere vinkler, og de arme storbyboer skal have mulighed for at vide, hvad der sker uden for bygrænserne.

Det gælder også i mediernes dækning af Danmarks udfordringer, succeser og fremtid.

Kan det lade sig gøre at lave journalistik i provinsen, så vi alle får et dækkende billede og en fælles virkelighed? Min påstand er: Ja, selvfølgelig.

Ja. Det er afgørende nødvendigt.

Det kan - hvis det gøres professionelt og redaktionelt kompetent - bidrage til at skabe sammenhængskraft og fælles forståelsesramme i Danmark.

Den fælles virkelighed og "offentlighed" skal beskrives, og den skal tage sit udgangspunkt i en virkelighed set fra alle dele af Danmark.

Ikke blot en dækning, hvor man i en periode opfinder explore-biler, der kører rundt i landet, som var det dækning og udforskning af et område i Rusland. Ej eller ud fra devisen "Husk nu at finde cases fra hele landet".  Eller "lad os lave en provins-artikelserie".

Nej.

Spred kræfterne og dækningen

Lad journalister med fast bopæl i hele landet løbende lave nyheder og udsendelser, der afspejle vores allesammens virkeligheder. Mediernes billeder bliver helt anderledes bred og dækkende.

Dyrt bliver det ikke. Med dagens ny teknologi er det økonomisk tæt på ligegyldigt, hvor i landet en journalist har sine teltpæle. Men det er det ikke, hvad angår deres bevidsthed, virkelighedsopfattelse, journalistiske dømmekraft og vinklings af historierne.

DR har taget et første lille trin med flytning af job til universitetsbyerne Aarhus og Aalborg, men der skal meget, meget mere til.

Sammenhængskraften og en fælles "offentlighed" i Danmark via mediernes dækning er ekstremt vigtig for et velfungerende samfund. En fælles opfattelse og forståelse af, hvad der er vigtigt, hvilke løsninger der er nødvendige, og hvad der skal og kan gøres.

Faktisk så vigtig, at vi bruger milliarder af skattekroner på både mediestøtte og DR.

Så lad os håbe, at vores medier selv ønsker at komme så tæt på virkeligheden som muligt, og de derfor flytter journalister ud i provinsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også