Mediefolk foreslår millionfond til graverjournalistik

Politikerne bør gentænke public service-støtten og sætte et trecifret millionbeløb af til undersøgende journalistik, mener firkløver.
Thomas Heurlin, der er en af afsenderne på forslaget om en fond for graverjournalistik, er til daglig direktør i produktionsselskabet Impact TV og mangeårigt medlem af bestyrelsen i Producentforeningen | Foto: Anthon Unger/Polfoto/Arkiv
Thomas Heurlin, der er en af afsenderne på forslaget om en fond for graverjournalistik, er til daglig direktør i produktionsselskabet Impact TV og mangeårigt medlem af bestyrelsen i Producentforeningen | Foto: Anthon Unger/Polfoto/Arkiv

Hvordan sikrer man den undersøgede journalistik i en tid, hvor dagbladene skærer ned og antallet af journalister skrumper på aviserne, mens nye, internationale platforme som Facebook vinder frem i mediebilledet? Det spørgsmål stiller fire mediefolk i en kronik i Politiken i dag.

Firkløveret, der består af forfatter og dokumentarisk Ole Tornbjerg, direktør Birgitte Fredsby fra Made by Us, tidl. digital direktør på Politiken Frederik Wiedemann samt direktør for tv-producenten Impact TV, Thomas Heurlin, giver i kronikken samtidig deres bud på hvordan:

Licensmidler og mediestøtte bør gentænkes og puljes om, så der gøres plads til at etablere en fond med et årligt budget på 100 mio. kr. øremærket til graverjournalistik.

"Undersøgende journalistik er vitalt for at sikre et højt oplysningsniveau, og at der bliver holder skarpt øje med magthaverne. Men finansieringen af undersøgende journalistik er under et voldsomt pres. De store dagblade, der traditionelt har stået for det meste af den undersøgende journalistik, oplever store fald i annonceindtægter og i antallet af abonnenter, og som konsekvens af det fyrer de mange fastansatte journalister. 55 journalister bliver i disse uger fyret på Politiken, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet. Berlingske har tidligere været igennem større fyringsrunder. Og på mange regionale og lokale medier er historien den samme," skriver de fire branchefolk i kronikken.

"Vi mener, at der skal etableres en uafhængig fond, der skal støtte undersøgende journalistik i Danmark: lokalt, regionalt og nationalt. Fonden skal finansieres af public service-midler og skal kunne søges af freelancere såvel som etablerede medier. Fonden skal være platformsuafhængig og vil derfor kunne være en saltvandsindsprøjtning til nødlidende aviser og trængte nye netmedier," skriver afsenderne.

De foreslår samtidig, at fonden skal spille en rolle i forhold til at styrke talentudviklingen inden for den undersøgende journalistik, og at fondens midler skal uddeles af en gruppe "kompetente og uafhængige" fagpersoner.

"Uanset om vores forslag om en fond for undersøgende journalistik vækker genklang eller ej, opfordrer vi politikerne til at tænke meget nøje over, hvordan vi sikrer, at de uafhængige vagthunde ikke forsvinder. Hvordan undgår vi, at kvalitetsjournalistikken kun overlever på de nichemedier, som eliten har råd til at betale for? Og i hvor høj grad kan vi overlade den grundtvigianske opgave med at oplyse og danne hele folket til transnationale giganter, der i bund og grund lever af at krænke vores privatliv?" skriver de fire forfattere afslutningsvis.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også