MediaWatch

Mediefolk foreslår millionfond til graverjournalistik

Politikerne bør gentænke public service-støtten og sætte et trecifret millionbeløb af til undersøgende journalistik, mener firkløver.

Anthon Unger/Polfoto/Arkiv
Thomas Heurlin, der er en af afsenderne på forslaget om en fond for graverjournalistik, er til daglig direktør i produktionsselskabet Impact TV og mangeårigt medlem af bestyrelsen i Producentforeningen Foto: Anthon Unger/Polfoto/Arkiv

Hvordan sikrer man den undersøgede journalistik i en tid, hvor dagbladene skærer ned og antallet af journalister skrumper på aviserne, mens nye, internationale platforme som Facebook vinder frem i mediebilledet? Det spørgsmål stiller fire mediefolk i en kronik i Politiken i dag.

Firkløveret, der består af forfatter og dokumentarisk Ole Tornbjerg, direktør Birgitte Fredsby fra Made by Us, tidl. digital direktør på Politiken Frederik Wiedemann samt direktør for tv-producenten Impact TV, Thomas Heurlin, giver i kronikken samtidig deres bud på hvordan:

Licensmidler og mediestøtte bør gentænkes og puljes om, så der gøres plads til at etablere en fond med et årligt budget på 100 mio. kr. øremærket til graverjournalistik.

"Undersøgende journalistik er vitalt for at sikre et højt oplysningsniveau, og at der bliver holder skarpt øje med magthaverne. Men finansieringen af undersøgende journalistik er under et voldsomt pres. De store dagblade, der traditionelt har stået for det meste af den undersøgende journalistik, oplever store fald i annonceindtægter og i antallet af abonnenter, og som konsekvens af det fyrer de mange fastansatte journalister. 55 journalister bliver i disse uger fyret på Politiken, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet. Berlingske har tidligere været igennem større fyringsrunder. Og på mange regionale og lokale medier er historien den samme," skriver de fire branchefolk i kronikken.

"Vi mener, at der skal etableres en uafhængig fond, der skal støtte undersøgende journalistik i Danmark: lokalt, regionalt og nationalt. Fonden skal finansieres af public service-midler og skal kunne søges af freelancere såvel som etablerede medier. Fonden skal være platformsuafhængig og vil derfor kunne være en saltvandsindsprøjtning til nødlidende aviser og trængte nye netmedier," skriver afsenderne.

De foreslår samtidig, at fonden skal spille en rolle i forhold til at styrke talentudviklingen inden for den undersøgende journalistik, og at fondens midler skal uddeles af en gruppe "kompetente og uafhængige" fagpersoner.

"Uanset om vores forslag om en fond for undersøgende journalistik vækker genklang eller ej, opfordrer vi politikerne til at tænke meget nøje over, hvordan vi sikrer, at de uafhængige vagthunde ikke forsvinder. Hvordan undgår vi, at kvalitetsjournalistikken kun overlever på de nichemedier, som eliten har råd til at betale for? Og i hvor høj grad kan vi overlade den grundtvigianske opgave med at oplyse og danne hele folket til transnationale giganter, der i bund og grund lever af at krænke vores privatliv?" skriver de fire forfattere afslutningsvis.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Socialdemokratiet vil have Netflix til at betale til dansk indholdsproduktion, finansdirektøren i Berlingske Media stoppede, og North Media har vendt nedtur til optur takket være Postnord-krisen. Vil du have overblik over ugen, der gik i mediebranchen? Så læs med.

Tidligere DR-profiler: DR-struktur kan give uklarhed om magtfordeling

DR’s opbygning mellem på den ene side de producerende enheder som DR Nyheder og DR Kultur og på den anden side den strategiske chefredaktion i DR Medier, der sidder med ordrerbogen, skaber usikkerhed om, hvem der reelt bestemmer, ifølge flere kilder, som Berlingske business har talt med.

Dramatisk greb i DR’s Liberty vækker kritik

DR’s nye søndagssats, dramaserien ’Liberty’, der bygger på romanen af samme navn, får kritik forud for premieren søndag aften. DR gør romanen til et ”almindelig soap-agtigt familiedrama,” lyder det blandt andet.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere