MediaWatch

Sømand i gidselsag: Pirater instruerede os i interview

Pirater arrangerede interviews og instruerede søfolk i, hvad de skulle sige, forklarede tidligere gidsel i dag i byretten i sagen mod Ekstra Bladet.

Foto: Lars Just/Polfoto

Sømanden Søren Lyngbjørn, der sad fanget hos somaliske pirater i 838 dage, afgiver onsdag forklaring i sagen, hvor han sammen med kaptajn Eddy Lopez kræver en mio. kr. i erstatning af Ekstra Bladet for avisens omtale af gidselsagen.

Søren Lyngbjørn forklarede i Københavns Byret, at de somaliske pirater var meget interesserede i, at de to talte med journalister og arrangerede kontakterne, mens de sad fanget i Somalia. Piraterne instruerede dem i, hvad de skulle sige.

"Jeg kan huske, at en af de ting, vi var blevet beordret til at sige, var, at vi var i land," siger Søren Lyngbjørn om et interview fra 2011, hvor søfolkene befandt sig på et skib. 

"Skiderikken (en af piraterne, red.) siger simpelthen, at vi skal sige, at vi var i land, at vi havde det elendigt, og at vi var bange. Der var nogle punkter, vi skulle sige, og resten af det måtte vi improvisere," siger han.

Ved flere lejligheder blev Søren Lyngbjørn også instrueret i at overdrive sine helbredsproblemer under gidseltagningen, fortalte han i retten. Blandt andet i forbindelse med samtaler med Ekstra Bladet.

Søren Lyngbjørn havde dog reelt store problemer med helbredet i lange perioder af sit ophold i Somalia. Han er i dag nødt til at bruge stok som følge af en nervebetændelse, han pådrog sig i perioden.

Bad om lukkede døre

Inden afhøringen af Søren Lyngbjørn begyndte, bad hans forsvarer, Heidi Steen Jensen, om, at forklaringen blev afgivet med lukkede døre.

"Det er en meget personlig beretning, han skal afgive. Det handler om, hvordan han har det nu, og hvordan hans familie har det," siger Heidi Steen Jensen.

"Det er et spørgsmål om, hvordan det er at sidde i den stol, når der er journalister til stede," siger hun.

Forsvarer for Ekstra Bladet Carlo Siebert indvendte, at Søren Lyngbjørn for ganske nylig blandt andet lod sig interviewe om samme emner på landsdækkende tv i "Aftenshowet" på DR. 

Dommer Pia Petersen understregede herefter, at Søren Lyngbjørn havde ret til ikke at svare på spørgsmål, og Søren Lyngbjørn gik frivilligt med til at lade sig afhøre for åbne døre alligevel.

Kræver en million

De danske søfolk kræver erstatning på en million kroner fra Ekstra Bladet, fordi de mener, at Ekstra Bladet har forlænget deres tid i fangenskab med omtalen. Piraterne kunne kræve en større løsesum grundet mediedækningen, lyder det.

Chefredaktør Poul Madsen og Ekstra Bladet vil derimod frifindes. Her mener man, at dækningen har medvirket til, at de to er blevet løsladt.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs