MediaWatch

Tyrkisk pressesag hænger over flygtningetopmøde

Tyrkiets premierminister afviser kritik af, at man har overtaget kontrol med regeringskritisk avis.

Foto: PR Foto

EU-landene og Tyrkiet skal mandag forsøge at sænke antallet af flygtninge, der krydser fra Tyrkiet over Middelhavet til Grækenland.

Men en sag driller.

Fredag overtog tyrkiske myndigheder kontrollen med den regeringskritiske avis Zaman, der er Tyrkiets største avis. Det er i strid med EU's mål om pressefrihed og dermed en forhindring for Tyrkiets ønske om at fortsætte forhandlingerne om optagelse i EU.

Allerede før mandagens topmøde i Bruxelles gik i gang, blev sagen bragt op. Det skete på et formøde mellem Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, og Europa-Parlamentets formand, Martin Schulz.

Og udfaldet var ikke positivt:

"Vi havde en åben snak, hvor jeg tog pressesagen op, men den tyrkiske premierminister var ikke enig med mig," siger Martin Schulz og tilføjer:

"At han er uenig, er ikke en overraskelse. Men pressefriheden er et nøgleelement i den europæiske identitet. Det gjorde jeg klart, og tog hans synspunkt til efterretning," siger Martin Schulz.

Pressefrihed ikke til forhandling

Politiaktionen mod den tyrkiske avis skete, efter en domstol i Ankara vurderede, at Zaman og den omstridte muslimske prædikant Fethullah Gülen har været i ledtog mod Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan.

Selv om sagen skaber gnidninger, så ventes den dog ikke at stå i vejen for forsøget på at nå til enighed i flygtningespørgsmålet.

På topmødet i Bruxelles mandag ventes Tyrkiet at understrege ønsket om, at få penge, visumfri adgang til Europa og en fortsættelse af processen frem mod EU-medlemskab, hvis man til gengæld skal bremse strømmen af flygtninge og migranter.

Sagen mod Zaman viser dog, at der er lang vej til Tyrkisk EU-medlemskab, må man forstå på Martin Schulz:

"Den tyrkiske regering kan ikke føre en retssag mod en uafhængig avis. Pressefrihed er ikke en forhandlingsbar del af vores EU-identitet," siger Martin Schulz.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Tidligere Loud-direktør lancerer nyhedspodcast

Pengene til lanceringen af projektet er de tre måneders løn, som Rasmus Mark Pedersen fik efter at være blevet fyret fra det tidligere Radio Loud. Om et halvt år skal podcasten have økonomi til at ansætte flere medarbejdere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs