MediaWatch

3 ud af 4 kilder i nyhedsmedierne er mænd

Det er fortsat overvejende mænd, der optræder som kilder i nyhedsartikler og -indslag, viser undersøgelse.

Medierne halter efter med at afspejle virkeligheden, når man kigger på kildelandskabet i nyhedsmedierne. Ifølge rapporten "Who Makes The News" er tre ud fire kilder mænd - hver fjerde kvinde, skriver RUC, der står bag den danske del af undersøgelsen, i en pressemeddelelse.


”Kritik af mediernes manglende repræsentation af kvinder i nyheder affejes ofte med en forklaring om, at medierne blot spejler samfundets magtforhold. Men undersøgelsen viser, at medierne tværtimod giver et forvrænget billede af ligestillingen i samfundet. Andelen af kvinder i politik og på arbejdsmarkedet genspejles ikke i mediernes fremstilling, der stadig hovedsageligt er nyheder om mænd. Det tyder på, at der er noget i mediernes måde at tænke og udvælge nyheder på, som strukturelt udelukker kvinder fra nyhedsbilledet,” siger lektor Hanne Jørndrup i meddelelsen.

Rapporten bygger på en verdensomspændende optælling, hvor frivillige kræfter i 114 lande registrerede nyhedsmediernes aktuelle arbejde på en og samme dag i marts 2015. Undersøgelsen er den femte i projektet "Global Media Monitoring Project", der registrerer kønsfordelingen i nyhedsmedierne og begyndte i 1995.

Det er anden gang, at statistikken også tæller Danmark. Sidst, i 2010, var 31 pct. af nyhedskilderne kvinder. Det globale gennemsnit for 2015 er på 24 pct., skriver RUC i meddelelsen.

I forlængelse af rapporten har Kvinfo, RUC og DR inviteret mediefolk til debat om mediebilledet set ud fra en kønsvinkel. Debatten foregår d. 29. januar i DR-Byen, oplyser Kvinfo i en pressemeddelelse.

Forsiden lige nu

DF vil fastholde DR's programindkøb trods besparelser

Private producenter frygter at blive ramt på ordrebog og økonomi, hvis Dansk Folkeparti får opbakning til en stor nedskæring af DR. Det bør dog gå mindst muligt ud over eksterne produktioner, siger partiets medieordfører.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere