MediaWatch

3 ud af 4 kilder i nyhedsmedierne er mænd

Det er fortsat overvejende mænd, der optræder som kilder i nyhedsartikler og -indslag, viser undersøgelse.

Foto: Polfoto/Jacob Ehrbahn

Medierne halter efter med at afspejle virkeligheden, når man kigger på kildelandskabet i nyhedsmedierne. Ifølge rapporten "Who Makes The News" er tre ud fire kilder mænd - hver fjerde kvinde, skriver RUC, der står bag den danske del af undersøgelsen, i en pressemeddelelse.


”Kritik af mediernes manglende repræsentation af kvinder i nyheder affejes ofte med en forklaring om, at medierne blot spejler samfundets magtforhold. Men undersøgelsen viser, at medierne tværtimod giver et forvrænget billede af ligestillingen i samfundet. Andelen af kvinder i politik og på arbejdsmarkedet genspejles ikke i mediernes fremstilling, der stadig hovedsageligt er nyheder om mænd. Det tyder på, at der er noget i mediernes måde at tænke og udvælge nyheder på, som strukturelt udelukker kvinder fra nyhedsbilledet,” siger lektor Hanne Jørndrup i meddelelsen.

Rapporten bygger på en verdensomspændende optælling, hvor frivillige kræfter i 114 lande registrerede nyhedsmediernes aktuelle arbejde på en og samme dag i marts 2015. Undersøgelsen er den femte i projektet "Global Media Monitoring Project", der registrerer kønsfordelingen i nyhedsmedierne og begyndte i 1995.

Det er anden gang, at statistikken også tæller Danmark. Sidst, i 2010, var 31 pct. af nyhedskilderne kvinder. Det globale gennemsnit for 2015 er på 24 pct., skriver RUC i meddelelsen.

I forlængelse af rapporten har Kvinfo, RUC og DR inviteret mediefolk til debat om mediebilledet set ud fra en kønsvinkel. Debatten foregår d. 29. januar i DR-Byen, oplyser Kvinfo i en pressemeddelelse.

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt - herunder en redaktionel analysechef. Derudover lukker Jyllands-Posten for kommentarsporet på Facebook. (Opdateret)

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs