Jelved afviser ændringer i avisstøtte

Høringen om den nye mediestøtte-model har ikke rokket et komma i regeringens udspil. Stort set. Krav til ejerskab og kulturdækning fastholdes. 
Foto: Sisse Dupont, Jyllands-Posten
Foto: Sisse Dupont, Jyllands-Posten
Godt 35 input fra virksomheder, organisationer og interessenter i mediebranchen har ikke ændret ved regeringens lovudkast til den nye mediestøtte, der blev sendt i høring før sommerferien.

Det fremgår af høringsnotatet fra Kulturministeriet, der netop er blevet offentliggjort.

TV 2-protest

Blandt de mest udskældte ingredienser i den nye støtte er ejerskabskriteriet, der vil afskære medier, der er ejet mere end to tredjedele af det offentlige eller interesseorganisationer fra at få støtte.

Kravet vil især ramme Ingeniøren, der i dag er ejet af Ingeniørforeningen IDA. Ud over IDA har bl.a. FDIM, FOA og TV 2 også klaget over kriteriet - sidstnævnte fordi det afskærer TV 2 fra at søge støtte til nyhedsdækningen på Tv2.dk.

"Det forekommer konkurrenceforvridende og imod mediestøttens ideelle formål," skriver TV 2 i sit høringssvar.

Selvom Kulturminister Marianne Jelved (R) anerkender, at indhold produceret af organisationsejede medier, kan have høj kvalitet, fastholder hun, at den redaktionelle uafhængighed skal rodfæstes i ejerskabet.

Kulturstof i spalterne

Kulturministeren har heller ikke ladet sig rokke i forhold til et af de senest tilføjede krav i lovudkastet, der gjorde "kulturelle temaer" blandt områder, medierne primært skal dække, for at være støtteberettiget.

Kravet fik flere nichemedier til at protestere over, at staten ville diktere mediernes indhold, men udover igen at understrege, at kravet om kulturdækning skal tolkes bredt, har protesterne ikke givet anledning til ændringer i forslaget.

Berlingske vil udfase pulje

Blandt høringssvarene er der også kommet flere ændringsforslag til den såkaldte supplementspulje, der er målrettet små landsdækkende dagblade som Information og Kristeligt Dagblad, der i dag er de største støttemodtagere, samt online nyhedsmedier.

Sjællandske Medier, der har udsigt til at miste flere millioner kroner i støtte, har i et høringssvar derfor foreslået, at supplementsordningen også bør kunne støtte lokalt forankrede medier (som Dyremose-udvalget oprindeligt gjorde i deres oplæg).

Berlingske Media foreslår på den anden side puljen udfaset efter tre år og pengene lagt ind i hovedordningen, produktionsstøtten. Ifølge koncernen, der står alene med sit forslag, der ikke er en del af Dagbladenes Forenings forslag, er supplementsordningen konkurrenceforvridende, fordi den "tilgodeser visse medier frem for andre".

Ingen forslag har dog fået Kulturministeriet til at justere i forslag.

Mere plads til lyd og billeder

Den 20 mio. kr. store Innovationspulje får stort set også lov til at forblive som i udkastet.

Flere mindre medier som Korrepondenterne.dk og Zetland har fremhævet, at Innovationspuljen også bør kunne give støtte til nyetablerede medier - og ikke blot til oprettelsen af nye medier. Det kommer dog ikke til at ske ifølge høringsnotatet.

Til gengæld vinder radiomontage-gruppen Third Ear og Journalistforbundet  en lille sejr.

Begge har anmodet om, at det i mindre omfang bør være muligt at inddrage projekter med lyd og levende billeder på nettet.

Den opfordring imødekommes delvist i kommentaren fra Kulturministeriet, hvor det fremgår, at "potentielle støttemodtagere fra Innovationspuljen også bør kunne omfatte projekter, hvori der i mindre grad indgår audiovisuelle elementer, blot der overordnet er tale om et skrevet internetbaseret nyhedsmedie."

Lovforslaget ventes fremsat i oktober som en del af regeringens lovprogram.

Ifølge Kulturministeriet er lovudkastet allerede sendt til EU, der skal behandle og godkende ændringerne, inden den moderniserede mediestøtte kan træde i kraft - 1. januar 2014 - og distributionsstøtten lægges i graven.

Hele høringsnotatet og -svarene kan læses her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også