Skaaning: Svært at dække sager, hvor man selv er involveret

Dækningen af skattesagen har høj prioritet, men vil næppe øge avissalg, siger BT's chefredaktør, Olav Skaaning Andersen.

Når journalister og chefer fra BT og Ekstra Bladet afhøres i undersøgelseskommissionens afdækning af, hvem der lækkede og måske misbrugte fortrolige oplysninger om Helle Thornings Schmidts skatteforhold, står begge med et ben i en speget politisk sag, der samtidig skal dækkes journalistisk. En øvelse, der kræver god balancegang, siger chefredaktør Olav Skaaning Andersen, BT.

"Det er altid vanskeligt at dække sager, hvor man selv er involveret. Det stiller særlige krav. Det tror jeg også, man syntes på TV 2, da man skulle dække lækagesagen, hvor både en journalist og en nyhedschef var i Højesteret. Eller på Berlingske, hvor både chefredaktør og journalister var på anklagebænken i Grevil-sagen," siger Olav Skaaning Andersen i et svar per mail. Ud over ham selv, skal også tidligere chefredaktør Peter Brüchmann afgive forklaring i oktober, lige som journalist Thomas Nørmark Krog og nyhedschef Simon Andersen.

"Men sagerne er jo vigtige at dække, og selvfølgelig kan det lade sig gøre. Det handler om, at man finder en balancegang, hvor man både er bevidst om at man selv er involveret samt arbejder hårdt på at dække sagen på normal journalistisk vis. På BT har vi afsat et hold af journalister, der dækker afhøringerne, og den del styres af redaktionschefen for vores politiske redaktion."

Hvor høj prioritet har dækningen?

"Sagen har høj prioritet, og vi sætter folk af til det. Men der er mange nuancer og mellemregninger, som vi ikke kommer til at beskæftige os med."

Kan dækningen blive så massiv, at læserne står af?

"Ja, hvis vi ikke formår at docere dækningen, står læserne af. Det er ekstremt kompliceret stof, som mange vil finde uendelig uinteressant. Det er vores opgave at finde de vinkler, der er interessante for vores læsere."

Er det noget, der vil sælge aviser?

"Der kan være forsider, der både vil være interessante og salgbare, og dem vil vi gå efter. Men der er generelt ikke salg i den slags historier."

Ekstra Bladet: Business as usual
På Ekstra Bladet ser chefredaktør Karen Bro knap så svær en øvelse i at dække skattesagen, selvom journalist Jan Kjærgaard og chefredaktør Poul Madsen i dag vidner i sagen. Avisen spiller en birolle, forklarer chefredaktør Karen Bro.

"Vi dækker sagen fuldstændig som vi dækker alle andre journalistiske sager. Der er ikke taget særlige hensyn i forhold til andre sager. De journalister, der er bedst gearede til den, dækker den. Og så dækker Jan Kjærgaard selvfølgelig ikke sagen,"siger Karen Bro til MediaWatch.

"Hele sagen er en kæmpestor sag om mulig magtfordrejning og magtmisbrug. Vores del af sagen er en meget lille brik"

Hvor mange ressourcer har i sat af til den?

"Vi dækker den både på print, tv og net. Den har vores Borgen-redaktions store bevågenhed – de er i høj grad bundet op på denne historie. Vi har en kernegruppe med folk fra forskellige redaktioner, som er sat på."

Men bortset fra den store historie, dækker I så Ekstra Bladets egen rolle i sagen?

"Vi dækker det selvfølgelig også – men det store interessante er, om der har foregået et decideret magtmisbrug – det er det, der rager os alle."

- JHT, LR

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også