Elbæk: Udelukket at finde flere penge

Kulturministeren tager en ”time out” efter nedbrud i medieforhandlinger, men afviser at finde yderligere støttekroner for at komme oppositionen i møde.
Thomas Bo Christensen

Mediestøttepuljen har den størrelse, den har, og der ikke bliver ikke fundet en eneste krone ekstra.

Det siger kulturminister Uffe Elbæk (R) til MediaWatch, efter at forhandlingerne om en ny mediestøtteordning brød sammen torsdag.

Her forlod Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti forhandlingerne med et klart budskab: De vil ikke være med til en ny mediestøtteordning, hvor der ifølge dem mangler de 40 millioner kroner, som regeringen og Enhedslisten har pålagt dagbladene i en øget lønsumsafgift i finansloven.

Men de penge kan ikke findes andre steder, fastslår Uffe Elbæk:

”Det kan jeg simpelthen ikke. Overhovedet ikke. Der bliver ikke hentet 40 millioner kroner et eller andet sted. Det er udelukket. Lønsumsafgiften er besluttet, og det var selve præmissen for forhandlingerne, og det er det også fremadrettet,” lyder det fra kulturministeren.

Løbet er kørt for afgift
Uffe Elbæk er i det hele taget overrasket over, at oppositionen har valgt netop lønsumsafgiften som hovedargument for ikke foreløbigt at ville forhandle videre:

”Det er forunderligt, at de kan sige det. For det var jo selve rammen for forhandlingerne, da vi startede for halvanden måned siden. Så jeg synes, det er svært at se, hvordan vi skal få enderne til at nå sammen,” lyder det fra Uffe Elbæk, der siger, at han har taget en ”time out, men ikke lukket døren”.

Liberal Alliance var ikke til stede under torsdagens forhandlinger, og ministeren vil derfor i den kommende tid mødes og høre partiet stilling til oplægget, ligesom han vil afholde møder regeringspartnerne og Enhedslisten.

Men om han senere tager flere møder med de partier, som forlod forhandlingerne, er ifølge ministeren ikke bestemt endnu.

Smalt forlig kan også gøre det
Hvordan vurderer du lige nu chancerne for et bredt forlig kontra et forlig med Enhedslisten?
”Jeg håber da, at når jeg snakker med Liberal Alliance, at de kan se sig selv i det udspil, jeg har lagt frem, eventuelt med nogle justeringer. Så jeg synes stadig, at der er en diskussion til gode mellem Liberal Alliance og undertegnede.”

Men vil du kunne stille dig tilfreds med at lave et forlig sammen med Enhedslisten og eventuelt Liberal Alliance?
”Ja, det kan jeg godt. Det er ikke det, jeg har arbejdet for, men alternativet er meget værre. Hele mediebranchen har stået uafklaret i flere år, og derfor ønsker jeg selvfølgelig en afklaring. Alt andet ville være useriøst.”

Men hvor langt vil du villig til at strække dig for at få et bredt forlig?
”Jeg synes, det er et godt udspil, vi er kommet med. Men jeg kan jo ikke tvinge nogen til truget, som ikke ønsker at være en del af det.”

Hvordan ser du på mulighederne for, at du bliver nødt til at sende forhandlingerne over i Finansministeriet, som det er sket med forsvarsforhandlingerne?
”Det har jeg svært ved at forestille mig, men i politik kan alt jo ske.”

Men det kunne vel netop være en måde for finde at flere penge uden for dit eget ressortområde?
”Ja, selvfølgelig. Og som jeg siger, i politik kan alt ske. Men mit mandat er helt klart, at lønsumsafgiften ikke er i spil, og det er regeringens holdning, at det er ansvarlig politik i en krisetid.”

- TBC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også