Morsø-formand: 2013-budget så for sort ud

Et budget for 2013, der så ekstra dystert ud, banede vej for fusionsaftalen med Nordjyske, der koster selvstændighed, men redder dagbladet - indtil videre.

Selvom Morsø Folkeblad har været vant til et avisliv på smalkost, er presset på forretningen vokset så meget i år, at avisen måtte på udkig efter en redningskrans. Det forklarer bestyrelsesformand Ejnar Clausen om dagens meddelelse om, at Nordjyske står til at overtage ejerskabet per 1. januar, hvis aktionærerne godkender aftalen. 

"Annonceomsætningen er faldet med over 20 pct. Så mangler der lige pludselig en god del millioner, og så begynder det at stramme til," siger Ejnar Clausen, der forklarer, at huset styrer mod et årsresultatet på et lille plus på omkring 150.000 kr.

Næste år meget sværere
Sidste år landede avisen et overskud på 1,27 mio. kr. efter flere år med store millionunderskud gearet af en fejlslagen investering i et trykkeri for tre år siden. Ud over det dykkende annoncemarked nævner bestyrelsesformanden regeringens forhøjelse af lønsumsafgiften fra årsskiftet og de kommende ændringer i mediestøtten som faktorer, der har spillet ind på beslutningen om at gå nye veje.

"Vi kan se, at næste år bliver meget sværere. 2013-budgettet ser mere katastrofalt ud, og derfor mente vi, at det var rettidig omhu at gøre noget nu," siger Ejnar Clausen

"Vi har været mange muligheder igennem. Vi har overvejet at lave en tredages avis, men hvis du går fra dagblad til tredages avis er der ikke de samme muligheder for støtte," siger Ejnar Clausen, der uddyber, at et samarbejde med Skive Folkeblad også har været på tale. 

Aftalen med Norjyske Medier er faldet på plads i løbet af de seneste tre måneder.

Hvorfor blev det Nordjyske frem for Skive?

"Det, de kom med, var et godt tilbud i forhold til det, vi drømte om," siger Ejnar Clausen og pointerer, at Nordjyske Medier også er et bedre regionalt match i forhold til Morsø Folkeblads dækningsområde.

"Vi har lavet en lang aftale, så den enkelte abonnent ikke mærker noget sådan lige. Vi har lavet prisaftale i to år for avisen. Avisen forandrer heller ikke udseende eller ledelse i den periode, og så må vi så se."

Hvor fremtidssikret er avisen nu?

"Jeg er holdt op med fremtidssikre ret meget, men jeg er 100 pct. sikker på, at det er den mest fremtidssikre mulighed, vi har. Jeg er godt klar over, at om fem år vil det ikke være samme selvstændige avis, men med de rigtige ideer og synergier, kan det være, at alle får en gevinst ud af det."

Fire stillinger i spil
De første synergier handler først og fremmest om sammenlægning af administrationen. Det vil også betyde ændringer for de cirka 34 medarbejdere på avisen, men i den mindre målestok. De fleste medarbejdere er garanteret arbejde - omkring fire primært administrative stillinger er i spil til at blive nedlagt i forbindelse med ejerskifte.

Aftalen med Nordjyske Medier skal nu til afstemning på en generalforsamling i Morsø Folkeblad d. 10. december.

"Vi var til møde med repræsentantskabet i går, og de var meget positive."

"Vores selvstændighed siver jo fuldstændig, der bliver ingen bestyrelse og intet repræsentantskab i avisen. Det er den største forhindring, men vi vil jo gerne blive ved med at have en avis. Jeg tror også, de ser kendsgerningerne i øjnene, og at det her er den bedste mulighed."

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også