Øget avisafgift er en realitet

Regeringens og Enhedslistens finanslovsaftale betyder en ekstraudgift på omkring 40 mio. kr. til avishusene. Venstre forudser svære mediestøtteforhandlinger.
Thomas Bo Christensen

I dag blev det, som de danske dagblade i lang tid har frygtet, en realitet - som følge af finanslovsaftalen mellem regeringen og Enhedslisten ryger der i 2013 en tocifret millonregning ud til de danske avishuse.

Af aftalen fremgår det, at forligsparterne holder fast i finanslovsforslaget fra regeringen om at reducere erhvervsstøtten, og det betyder, at den såkaldte lønsumsafgift stiger fra 2,5 procent i dag til 3,48 procent med virkning i 2013.

Det medfører en ekstraudgift på ca. 40 millioner kroner - det svarer for flere aviser til det overskud, de havde sidste år eller mere, og flere har meldt ud, at det vil betyde yderligere besparelser i næste års budgetter.

V: Dårligt udgangspunkt
Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen har tidligere kaldt afgiftsstigningen ”et lille bidrag” fra mediernes side, men ikke desto mindre har lønsumsafgiften været et glohedt tema i forbindelse med mediestøtteforhandlingerne, som for nylig blev skudt i gang.

Her meldte kulturminister Uffe Elbæk (R) fra begyndelsen ud, at lønsumsafgiften ikke var til debat hos ham, men alene hos finansminister Bjarne Corydon, selv om oppositionens medieordførere har forsøgt at bekæmpe afgiftsstigningerne.

Derfor vækker beslutningen heller ikke glæde hos Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby:

”Jeg synes, at det fra starten umuliggør, at vi får et godt resultat ud af de her forhandlingerne. Vi har ikke meldt os ud af forhandlingerne, og vi har stadig et håb om, at vi kan få regeringen råbt op, men jeg må bare sige, at det bliver rigtig, rigtig vanskeligt, for hele præmissen for forhandlinger er ændret fundamentalt,” lød det fra hende til et arrangement på søndagens Fagfestival i Odense.

R: Ikke vores bord
Til samme arrangement var også de Radikales medieordfører, Linda Kristiansen, som foran skaren af journalister og medieledere, forsøgte at lægge afstand til beslutningen om den øgede afgift ved – som hendes partifælle Uffe Elbæk – at lægge vægt på, at den ikke hører under mediestøttedrøftelserne:

”Det er ikke noget, der har ligget på vores bord. I hvert fald ikke på Kulturministeriets bord. Nu står vi så med den pulje penge, der er, og så må vi prøve at få det til at lande bedst muligt,” lød det fra Linda Kristiansen.

En bemærkning, der ikke faldt i god jord hos Ellen Trane Nørby:

”Man må jo gå ud fra, at regeringen står inde for de aftaler, den indgår. 40 millioner kroner i lønsumsbesparelser, det er 40 millioner, som kommer til at mangle til at ansætte journalistiske medarbejdere og til at få økonomien til at hænge sammen, og der kan man jo ikke bare sige, at det er nogle andre i regeringen, der har truffet den beslutning. Regeringen er et kollektiv.”

Det er ikke alene oppositionen, der har været kritisk over for ideen om en øget lønsumsafgift. Det har Enhedslisten også, men samtidig har partiet meldt ud, at det kunne være et af de punkter, der blev ofret for at indgå en finanslovsaftale.

- TBC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også