MediaWatch

BT dukkede sig for lækage-spørgsmål

BT's journalister og redaktører nægtede at besvare Skattekommissionens spørgsmål om, hvordan avisen fik adgang til Thorning-parrets private skatteafgørelse.

BT's journalister og redaktører var i vidneskranken i dag på Skattesagskommissionens dag fem.

Journalist Thomas Nørmark Krog, nyhedschef Simon Andersen (billedet), chefredaktør Olav Skaaning Andersen og daværende chefredaktør Peter Brüchmann skulle i dag svare på spørgsmål om blandt andet, hvordan avisen fik adgang til fortrolige oplysninger om Skat Københavns afgørelser i Thorning-Kinnock-parrets personlige skattesag.

Men BT's medarbejdere at svare på de spørgsmål, der kredsede om, de fortrolige oplysninger. 

BT's advokat, Søren Juul, brød flere gange ind og påbød BT's folk ikke at svare på spørgsmål, der kunne være med til at afsløre BT's kilde eller kilder. 


Hvis det kan bevises, at nogen har begået brud på tavshedspligten ved at lække afgørelsen til BT – og forsøgt at gøre det til Ekstra Bladet – er det en overtrædelse af straffeloven med en strafferamme op til et år.

Advokat procederer for kildebeskyttelse
I eftermiddag  har Søren Juul procederet på spørgsmålet om kildebeskyttelse - det vil sige argumenteret for, at avisen ikke skal tvinges til at oplyse sine kilder, der har lækket fortrolige oplysninger. 

Søren Juul brugte lejligheden til at kritisere selv kommissionens struktur. 

"Det er en betænkelig situation, vi er i. Spørgsmål om journalisters ret til kildebeskyttelse er normalt noget, der afgøres af de ordinære domstole. Vi har en ordning med politi, der efterforsker, en anklagemyndighed, der fremlægger en sag, en advokat, der tilsvarende procederer for beskyttelse af kilderne, hvorefter dommerne afgør sagen," citeres han på Jp.dk.

"Politi, anklagemyndighed og domstole er her smeltet sammen i en kommission. Sådan noget havde kronede dage under Den Spanske Inkvisition. Min kritik går på, at kommissionen er en retssikkerhedsmæssig betænkelig procesform," citeres han videre.

Efter dagens udspørgelser, har ni ud af 43 vidner foreløbigt siddet foran Skattesagskommissionen.

Foreløbig er daværende skatteminister, Troels Lund Poulsens (V), spindoktor, Peter Arnfeldt, den eneste, der er sigtet af politiet for lækagen. Han nægter sig skyldig.

- JHT
 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs