Ebbe Dal: Politikerne forkæler DR og forsømmer kommercielle medier

Både nye og gamle medier presses af lovgiverne i EU og på Christiansborg, mener den adm. direktør i Danske Medier.

De privatejede medier - både nye digitale og gamle printmedier - lider ikke bare under presset økonomi - deres forretningsmodeller og vilkår presses også af både Christiansborg og EU.

Det mener Ebbe Dal, adm.direktør i brancheorganisationen Danske Medier. 

I en kronik i Berlingske skriver han, at politikerne lytter mindre til medierne. Det nyligt indgåede medieforlig, der gav ektra penge til DR og udsigten til besparelser i forbindelse med mediestøtteforhandlingerne, der går i gang i dag, er eksempler på, at politikerne ikke længere kerer sig om pressens økonomiske vilkår, skriver han. 

"Kun de medier, som politikerne selv har indflydelse på - i Danmark  DR, TV 2/Danmark og TV 2 /Regionerne - forkæles, mens hjælpen til at opretholde privat medievirksomhed forsømmes," skriver han.

Stramningerne i den danske mediepolitik, der blandt andet lægger an til en forhøjelse af den såkaldt lønsumsafgift, sker samtidig med, at EU barsler med en række indgreb, der vil hæmme mediernes forretningsmodel, skriver Ebbe Dal. 

Han henviser til, at EU-vicepræsident, Nicole Kroes, bl.a. har efterlyst ændringer i ophavsretsreglerne og indskrænkninger i mediernes udnyttelse af de digitale data, de kan indsamle. Det kan f.eks. hæmme muligheden for at gemme og udnytte informationer om geo-locations (fra GPS'en i smartphones) til annoncering og muligheden for at beskytte og tjene penge på online indhold skriver Ebbe Dal. 

Ifølge Ebbe Dal har politikerne ikke overblik over, at de nye regler og prioriteringer langsomt vil betyde, at medierne - nye og gamle - langsomt vil miste fodfæstet i et marked, hvor det er sværere at tjene penge på nyheder.

"Desværre overser EUs og Danmarks politikere virkningen af de regler og instrumenter, de i deres iver for at sbekytte den værgeløse forbrugerborger sætter op for erhvervsliv og medier i form af persondatablokeringer, undergravning af ophavsretten og overfinansiering af public service," skriver han. 

.- JHT
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også