Sommeren rev tæppet væk under Stiften

Århus Stiftstidende skal igennem endnu en omlægning - knap hver tredje redaktionelle stilling skæres og produktionen ændres for at sikre overskud næste år.

Der var en grund til, at den netop overståede sparerunde i Berlingske Media, herunder Midtjyske Medier, ikke inkluderede Århus Stiftstidende.

Da Berlingske Media satte sparerunden i gang i august, blev der samtidig sat gang i planlægningen af en større omlægning af mediehuset i Aarhus efter et 1. halvår, hvor Stiften har oplevet et fald på godt 20 pct. i antal læsere og 17,5 pct. i oplag. Tilsat et surt annoncemarked, der kulminerede i sommer, pegede pilen på en særskilt handlingsplan, der blev præsenteret for medarbejderne i går. 

I alt 18 stillinger - heraf 16 ud af 56 redaktionelle stillinger - nedlægges nu i forsøget på at gøre Stiften til en rentabel forretning.

"Målet er et overskud næste år," siger chefredaktør Dorthe Carlsen, Midtjyske Medier.

Hvor de 16 redaktionelle stillinger skal findes ligger ikke fast, men det bliver både i lokalredaktionerne og på Stiften, siger Dorthe Carlsen.

Produktion centraliseres
Ud over nedskæringerne i medarbejderstaben, skal der barberes produktionsomkostninger. Det betyder, at mere af ugeavisernes indhold fremover skal komme fra det centrale "public content bureau" i Viborg, der også skal stå for at sende avissiderne til ombrydning fremover. Reporterne på lokalredaktionerne skal alene koncentrere sig om at levere det unikke lokalstof.

Samtidig bliver de to udgaver af Stiftens 2. sektion (én målrettet oplandet og én målrettet aarhusianerne), der var en del af en tidligere omlægning af avisen, rullet tilbage, så 2. sektionen fremover bliver den samme for alle læsere.

"Vi skærer ned på oplandsstoffet og fokuserer mere på at lave en metropol-avis, men med respekt for oplandet," siger Dorthe Carlsen, der understreger, at lokalstoffet fortsat får plads i avisen.

Digitale abonnementer på banen
Dertil introducerer avisen digitale abonnementer, som Dorthe Carlsen håber også vil gavne printavisen.

"Erfaringer fra Norge viser, at det betalte oplag kan stabiliseres, når man lukker for det gratis indhold på nettet, og det håber vi selvfølgelig også vil være en konsekvens her," siger Dorthe Carlsen.

Men hvorfor så ikke nøjes med indførelsen af digitale abonnementer?

"Fordi det ikke er nok i sig selv. Vi er også nødt til at kigge på vores omkostninger," siger Dorthe Carlsen, der bekræfter, at Stiften har kurs mod et underskud i år, der ligger på linje med sidste års.

Hun afviser samtidig, at de sideløbende salgssonderinger, der foregår omkring Berlingske Media, spiller ind på spareplanen.

"Omlægningen af Århus Stiftstidende sker for at sikre, at Stiften får et solidt fundament fremadrettet. Så kan man spørge, hvorfor det ikke var en del af spareplanen, der blev annonceret i august, men når man skal sætte så stor en omlægning i gang, som det her er, så er man også nødt til at have en mere langsigtet plan, og den var ikke klar i august," siger Dorthe Carlsen.

"Vi har foretaget mange omlægningerne de senere år, og de har haft positiv effekt. Vi er gået fra et tocifret millionunderskud mod en bedring hvert år. Men hele opbremsningen på annoncemarkedet er vi selvfølgelig mærket af lige som andre aviser."

Hvorfor er det så svært at få økonomi i Stiften? I har prøvet og prøvet?

"Jeg tror, det handler om den dobbelthed, der ligger i, at Aarhus både er en metropol og så en stor provinsby, det er en udfordring at skabe en avis, som folk føler er "vores"."

Hvordan skal I komme ud over det med den nye omlægning?

"Noget af limen i et samfund er kulturlivet, som vi vil styrke i avisen ud over politik, debat og opinion," siger Dorthe Carlsen, der også pointerer, at Stiften-redaktionen trods fyringerne stadig vil udgøre den største lokalredaktion, 40 reportere, der dækker Aarhus og omegn.

Står der tilsvarende omlægninger af de øvrige titler i Midtjyske Medier på plakaten i 2013?

"Vi har ingen planer om omlægninger som i Mediehus Århus i vores andre mediehuse i Midtjylland."

Berlingske Media lukkede gratisavisen Urban i januar efter flere års forsøg på at få økonomi i udgivelsen - er omlægningen af Stiften sidste chance for avisen?

"Man kan ikke sammenligne situationen på Urban og et mediehus som i Aarhus. Der er tale om vidt forskellige medier, vidt forskellige markeder. Vi har en plan, vi tror på for Mediehus Århus. Det er vejen frem."

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også