Metro-journalister godkender skæve arbejdstider

De ansatte på MetroXpress og 24timer godkender overenskomst med reallønsfald og udvidet normalarbejdstid.

De ansatte på MetroXpress og 24timer har nu accepteret en ny overenskomst, der er tilpasset avisernes nye web first strategi. 

Når avisernes indhold skal breakes først - og konstant - online, kræver det bemanding på skæve tidspunkter. Og gratisavisernes journalister fik tidligere på året skiftet deres faste firedages-9-18-uge ud med femdages-uger, hvor de rotererer mellem morgen- ,dag og aftenvagter. De tidlige begynder kl 07.00. De seneste slutter kl. 23.00.  

Den nye overenskomst udvider normalarbejdstiden fra 09-01.30 til 06 - 01.30. Samtidig indføres der en ny genetidsordning med varierende tillæg, der aføres det hidtige faste månedlige genebeløb.  

"Når ledelsen skifter en fast firedagesuge ud med vagter fra tidlig morgen til sen aften, kræver det omvæltninger for medarbejderne.Vi har hele tiden holdt på, at der skulle være en ordentlig genetidsbetaling. Vi så hellere et system, der mindede om det, andre aviser har, men nu har vi noget, der kommer tættere på i kroner og ører," siger Rasmus Skat Andersen, tillidsmand på MetroXpress. 

Systemet er dog ikke optimalt, og der skal arbejdes videre på det ved kommende overenskomstforhandlinger, siger tillidsmanden.  

Han er dog tilfreds med resultatet, der - som på mange andre aviser - også indebærer et reallønsfald for de journalist-ansatte. Grundlønnen stiger med 216 kr./måned i år og det samme beløb igen næste år.  

"Det er en møgsituation at forhandle i, der er jo ingen aviser, der rammer deres budgetter i år. Men når man ser det i øjnene, så er det et ok resultat," siger han. 

Ellers måtte vi bruge Ritzau
Omlægningen af arbejdstider har været nødvendig for at gennemføre MetroXpress' web first strategi, siger adm. direktør i MetroXpress, Søren Riis. 

"Med den gamle overenskomst ville der i princippet være et tidspunkt på dagen, hvor vi ikke kunne lave nyheder. Der måtte vi så have talt med Ritzau eller andre. Det har været nødvendigt at ændre arbejdstiderne og have folk på arbejde fra 06 - til 09, hvor trafikken stiger voldsomt," siger Søren Riis, der mener, at den nye overenskomst er "en god løsning". 

Besparelser investeret i web
MetroXpress er en af de få aviser, der ikke har været gennem deciderede spare- eller fyringsrunder i år.
Men der har været besparelser på print, de er blot blevet geninvesteret i web-avisen, siger Søren Riis.  
MetroXpress forventer et "lille overskud" i 2012 trods det hårde annoncemarked, siger han. Sidste år havde avisen et resultat på 14 mio. kr. 

- JHT
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også