MediaWatch

Staten leverer dagblades overskud

Tre af fem bladhuse ville køre med store underskud uden distributionsstøtten. Ændringer i mediestøtten, der forhandles senere på året, kan betyde liv og død for flere dagblade.

Når politikerne har skrevet under på et færdigt medieforlig, kan forhandlingerne om mediestøtten til de trykte medier gå i gang. 
Og de forhandlinger kan blive ganske afgørende for en række danske dagblade. 

Flere bladhuse har de seneste år blevet holdt oven vande af mediestøtten - eller i al fald har mediestøtten, i form af distributionsstøtte og nulmoms på avissalg, været større end husenes overskud. 

Information har de i perioden 2009 - 2011 leveret et overskud på 5 mio. kr., mens det i samme periode har modtaget 76 mio.kr. i distributionsstøtte, skriver Børsen. 

Kristeligt Dagblad, der over de tre år har givet 12 mio. kr. i overskud, har fået 82 mio.kr i distributionsstøtte. 

Berlingske Media, der som stort mediehus med mange ikke-dagbladsrelaterede aktiviteter er et lidt mere broget regnestykke, har i alt givet underskud på 99 mio. kr., mens der er rullet 216 mio. kr. ind i distributionsstøtte. 

For de to øvrige dagbladshuse, JP/Politikens Hus og Børsen, har overskuddene oversteget distributionsstøtten, viser tal fra Børsen.  

Ved de kommende mediestøtteforhandlinger er der lagt op til besparelser i støtten til dagbladene. Blandt andet er der udsigt til en forhøjelse af lønsumsafgiften, hvilket samlet vil koste de momsfrie dagblade 40 mio. kr.  Desuden er der politisk støtte til at digitale medier skal have en større bid af den mediestøtte, som dagbladene i dag deler. 

- JHT

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs