MediaWatch

Miki Mistrati frifundet i mink-sag

Ekstra Bladets nyhedschef gik fri, mens dyreværnsaktivist og dyrerettighedsorganisation skal betale stor erstatning.

Ekstra Bladets nyhedschef Miki Mistrati er blevet frifundet i sagen om indtrængning på en række minkfarme i en aktion for tre år siden. 

Sagen drejer sig om indbrud på i alt 34 minkfarme, hvor dyreaktivister ville afsløre dårlige forhold for minkene. Optagelser fra aktionerne blev vist på Ekstra Bladets TV og 'Operation X' på TV 2. 

Dansk Pelsdyravlerforening har rejst krav om erstatning for de udgifter til blodprøvetest af minkene, som aktionen kostede minkavlerne.

Dansk Pelsdyravlerforening havde rejst sag mod Miki Mistrati, fordi han angiveligt skulle have orkestreret og bestilt billedmateriale fra aktionen og lånt udstyr til aktivisterne. Men mandag eftermiddag frifandt Københavns Byret redaktøren og journalisten.

"Retten har bestemt, at jeg ikke kan gøres ansvarlig for, hvad der er foregået. Retten har taget stilling til det, jeg har fortalt - at jeg har sat det journalistiske projekt i gang i tidernes morgen. Jeg har forsøgt at frembringe journalistisk dokumentation for nogle påstande om tilstandene i pelsindustrien - ellers kunne jeg ikke lave historien. Det er inden for journalistens virkeområder og er ikke strafbart," siger Miki Mistrati.  

Dansk Pelsdyravlerforening skal dække udgifterne til Miki Mistratis sagsomkostninger. 

Dyrerettighedsorganisation og aktivist dømt
Dyrerettighedsorganisationen Anima og aktivisten Thorbjørn Schiønning blev derimod dømt til at betale Dansk Pelsdyravlserforening og to minkfarme en erstatning på i alt 847.000 kr.

Det skal dække udgifter til sikkerhedstest af farmene efter indbruddene, hvor aktivisterne kunne have ført smitte mellem raske og smittede farme. Dansk Pelsdyravlerforening havde krævet en erstatning på 1,1 mio. kr. 

Dansk Pelsdyreavlerforening at anke sagen mod Miki Mistrati.

"Vi vil nu sammen med vores jurister overveje, hvorledes vi forholder os til den del af dommen, som omhandler Miki Mistrati's medvirken," skriver kommunikationschef i Copenhagen Fur, Sander Jacobsen, i en pressemeddelelse. 

Straffesag på vej
Indbruddene på minkfarmene har også ført til en straffesag. I sidste uge besluttede Midt- og Vestjyllands Politi at rejse tiltale for ulovlig indtrængning fpå en Østjysk minkfarm.
 
Der bliver rejst tiltale mod i alt fire personer, i blandt dem er Miki Mistrati og Operation X-værten Morten Spiegelhauer. 

Miki Mistrati er her tiltalt for at have taget initiativ til optagelser på 31 minkfarme og have lånt udstyr til gruppen Anima, der brugte det under sine aktioner.

Miki Mistrati finder det "stærkt kritisabelt", at der rejses tiltale i en straffesag umiddelbart indender afsiges dom i en lignende civil sag.

"Det absurde er, at der ligger en sag – en straffesag – der med nøjagtig samme præmisser gør gældende, at jeg burde dømmes. Det er mærkværdigt. Jeg finder det stærkt kritisabelt, at man sender et anklageskrift ud få dage før en anden retsinstans skal tage stilling til en identisk sag," siger han. 

Straffesagen vil blive ført ved retten i Holstebro. Der er, ifølge Miki Mistrati, endnu ikke fastlagt retsmøder i sagen. 
 

- JHT

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs