Dagblade skruer op for fyringer i år

Nu er turen kommet til de redaktionelle stillinger. Se MediaWatchs liste over spare- og fyringsrunder i 2012.

2012 tegner til at blive et usædvanligt magert år for dagbladene. Et overraskende dårligt annoncemarked har tvunget stort set alle dagblade til at nedjustere forventningerne. Flere har endda måttet skære af flere omgange. 

Især på redaktionerne har 2012 været en mavepuster. De fleste sparerunder har gjort indhug i de journalistiske og redaktionelle stillinger. Det er et krisetegn, for de faggrupper har man hidtil forsøgt at beskytte, siger både Journalistforbundet og Danske Dagblades Forening. 

"Vi oplever en acceleration af afskedigelser på redaktionerne. Det skyldes blandt andet, at områder som distribution og trykkerierne allerede har været ude for nogle hårde nedskæringer. Når man ser flere afskedigelser på redaktionerne nu, er det fordi, at der er sparet alle andre steder. Men nu er der ikke mere at skære af," siger Thomas Rønnow, direktør i Danske Dagblades Forening (DDF). 

Værre end sidste år
Også i Dansk Journalistforbund (DJ) bemærker, at de redaktionelle faggrupper er kommet under pres. Sidste år svandt antallet af DJ-arbejdspladser i dagblade og magasiner, ifølge DJ's statistik, med 3,3 pct., hvilket svarer til ca. 65 stillinger. 2012 tegner værre.

"Vi kan overordnet sige, at det desværre ser ud til at blive værre med flere fyringer og besparelser i år end sidste år," siger Hans Jørgen Dybro, faglig konsulent i DJ. 

"Hidtil har der været en tendens til, at man har fokuseret på tekniske besparelser og forbedringer. Men det sidste halvandet års tid har det været ens for alle faggrupper," siger Hans Jørgen Dybro.

Han fortæller, at mønstret gælder generelt: Både lokale, regionale og landsdækkende dagblade må skære. Det samme gælder magasinerne. 

"Vi synes, at arbejdsgiverne fokuserer uhyggeligt meget på økonomien og bundlinjen," siger Hans Jørgen Dybro. Han mener, at nedskæringerne uundgåeligt vil skade den redaktionelle kvalitet rundt om på dagbladene. 

Kommer tabte job tilbage?
Et af de store spørgsmål er, om de job, der skæres væk på grund af det elendige annoncemarked, vender tilbage, når markedet vender. Eller om det snarere end en konjunkturændring er en strukturændring og en overgang til en ny og billigere måde at lave avis på. 

"Det er vanskeligt at sige. Der er hele tiden nye satsninger, hvor der opstår nye jobs, når de gamle forsvinder. Men jeg tror generelt, at man kan sige, at stillingerne vil flytte sig fra den trykte avis til de digitale platforme," siger Thomas Rønnow fra DDF. 

Forventningerne er heller ikke tårnhøje hos DJ. 

"Jeg kan, vil og skal håbe på, at der bliver bedre tider," siger Hans Jørgen Dybro, der dog ikke vil kommentere på, hvor realistisk det er. 

 

Sparerunder og fyringer på dagbladene i 2012

Berlingske Media
Januar: Gratisavisen Urban lukkes i en sparerunde på16 mio.kr. Det ender med 71 fyringer, heraf 18 journalister, og 17 går frivilligt.
August: Berlingske Media varsler 83 fyringer. Besparelserne er endnu ikke på plads. Der er skåret fem redaktionelle stillinger på Midtjyske Medier (heraf tre frivillige aftrædelser), halvanden på Weekendavisen og fem nedlagte stillinger - men ingen fyringer - på Berlingske og BT. Desuden udliciteres 19 grafikerstillinger

Børsen
Juni: Indfører ansættelsesstop. Det er afviklet over sommeren. 

Sjællandske Medier 
Oplyser, at man har ”sparet hele året”, men at der ikke har været tale om stilingsnedlæggelser eller fyringer.

JP/Politikens Hus

Ekstra Bladet
Maj: Skal spare 15 mio. kr. Ingen fyringer.

Jyllands-Posten
April: Sparerunde på 25 mio. 11 mio. kr. er fundet. 14 mio. kr. skal findes ved nedskæringer på staben. 12 journalister fyres og 4 går frivilligt.

Politiken 
August: Skal spare 10 mio. kr., herunder 15 stillinger,  inden 2014. Ingen fyringer, men ansættelsesstop både redaktionelt og administrativt.

Jyske Medier
Antallet af medarbejdere er faldet med 8 siden nytår, som følge af fusionenen før nytår.

Fynske Medier
Tre sparerunder i 2012. De første på hhv. 3 mio. kr. og 8 mio. kr. var uden fyringer. Den tredje i september skal finde 15 mio. kr. og der er varslet 28 fyringer – heraf 11 redaktionelle.

Lolland-Falsters Folketidende
September: Sparerunde på 7- 8 mio. kr. Planlægger at nedlægge 16 stillinger.

Nordjyske Medier
September: Sparerunde på 5 – 6 mio. kr.Uvist, om det betyder fyringer. En håndfuld stillinger blev desuden nedlagt i foråret. 

Herning Folkeblad
September: Skal fyre to redaktionelle medarbejdere.

Listen er en gennemgang af udmeldte sparerunder og er ikke nødvendigvis komplet. Giv os gerne et tip eller en kommentar nedenfor, hvis du har noget at tilføje.

- JHT

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også