MediaWatch

Jyske Medier: Netbetaling må vente

Fusionen mellem de tre jyske dagblade er gået som planlagt. Men nye fælles it-systemer skubber planer for betalingsmur.

Jyske Medier er snart helt i mål med fusion, der startede sidste år, da VAF Medier A/S og Horsens Folkeblad A/S slog de økonomiske og redaktionelle pjalter sammen. 

Koncernen, der udgiver de tre regionalaviser Vejle Amts Folkeblad, Fredericia Dagblad og Horsens Folkeblad foruden 15 ugeaviser, er i øjeblikket midt i den afsluttende fase: nye it-systemer på tværs af de forskellige redaktioner. 

Fusionen er gået efter planen, siger adm. direktør i Jyske Medier, Alex Pedersen. 

Men planerne om netbetaling, som han håbede at kunne søsætte inden jul, er blevet udskudt.

 "Det når vi ikke. Vi er ved at implementere nye it-systemer på tværs af redaktionerne både kommercielt og redaktionelt. Der er driftstart i januar, og der ligger også nogle betalingsmuligheder," siger Alex Pedersen, der dog siger, at mediehuset stadig arbejder på at finde en betalingsmodel.  

Han nævnte før sommerferien, at Jyske Medier gerne ville vente og se, hvordan de store mediehuse håndterede betalingsmodellerne. Og den position har det regionale mediehus stadig.  

Håber på fælles netmodel
De store dagbladshuse har alle meldt ud, at de vil begynde at tage penge for netnyheder i løbet af efteråret. Jyllands-Posten, Berlingske og Politiken planlægger alle forskellige modeller.

Alex Pedersen håber, at de danske aviser over tid vil nå frem til en eller to gode modeller, der virker og som brugerne bliver fortrolige med. 

"Hvis vi skal have en chance for at lykkes med betaling på net, så er det vigtigt, at vi forsøger at finde nogetnlunde samme system. På den måde forvirrer vi brugerne mindst muligt.  Lige i øjeblikket er der mange forskellige holdninger, men det kunne være gavnligt for hele branchen, hvis man fandt frem til et par gangbare løsninger," siger han. 

Tvivl om overskud
Som for mange andre dagblade har sommerens annonceomsætning skuffet Jyske Medier. I maj ventede mediehuset, at 2012 ville ende i plus - efter at de største udgifter i forbindelse med fusionen var ædt i 2011-regnskabet, der gav et minus på 23 mio. kr. efter skat.

Men nu er Alex Pedersen mindre sikker på, at 2012 giver sorte tal.

"Det satser vi på, men når det er sagt, kan vi selvfølgelig også godt mærke, at annoncemarkedet er under pres," siger han. 

Men læserne har ikke svigtet. Vejle Amts Folkeblad og Fredericia Dagblad har fået 1,7 pct. flere læsere i første halvår 2012 end samme periode året før. Og ser man på oplagstallene, der er faldet 1,7 pct. til 15.921 i første halvår 2012, ligger aviserne også i den pæne ende af skalaen.

"Vi har vores at slås med, men det er rart at læsertallet holder skansen. Vores konklusioner, at Folkebladet - den fælles sektion, der går igen på tværs af de tre dagblade - har fået en god modtagelse hos vores læsere," siger Alex Pedersen.

- JHT 


 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs