Lars Munch: Intet drama i JP/Pol-besparelser

Politikens spareplan er den tredje i koncernen i år, men skal kun ses som en mindre justering, siger Lars Munch, der tror på et ”anstændigt” 2012-resultat.
Thomas Bo Christensen

Politikens netop varslede spareplan er den tredje i år i JP/Politikens Hus. Den kommer således i kølvandet på, at Jyllands-Posten i foråret reducerede omkostningerne med 25 mio. kr. årligt, mens Ekstra Bladet nogenlunde samtidig skulle skære omkostninger for 15 millioner.

Men spørger man administrerende direktør i koncernen, Lars Munch, så er det intet odiøst i koncernens besparelser, som ifølge ham kun er "mindre justeringer":

"JP/Politikens Hus er en overordentlig rentabel virksomhed, fordi vi holder hus med pengene. Vi bestræber os på at have en stram omkostningsstyring, og som alle ved, så viger annonceindtægter lige nu, hvilket er grunden til, at vi holder igen med udgifterne. Vi har ikke som mange andre været i gennem voldsomme og gentagne sparerunder. Tværtimod, så er det en daglig tilbageholden af omkostningerne, vi bestræber os på,” lyder det fra JP/Pol-chefen med en slet skjult henvisning til konkurrenterne i Berlingske Media, som for nylig lancerede en sparerunde, hvor 83 stillinger skulle nedlægges.

Har graden af de vigende indtægter overrasket jer?

"Vi har tidligere i år sagt, at første halvår var hårdere end forventet, og det udsagn må jeg fastholde. Der er ikke nogen stor dramatik i det, men det er selvfølgelig altid besværligt at spare. Det er ikke sådan, at vi ser en helt ny indtjeningsstruktur eller en dramatisk negativ strukturel udvikling i markedet. Det, vi foretager, er en tilpasning til et indtjeningsniveau, som er lidt lavere end forventet."

Men Politiken står jo ellers relativt stærkt, både når det gælder læsertal og oplag, og hvad angår annoncesalget, så er avisen jo ikke værre ramt end så mange andre. Hvorfor er trimningen overhovedet nødvendig?

"Politiken har en rigtig god økonomi, og det skal den blive ved med. I stedet for at reagere på problemer, så gør vi noget, før vi står i dem."

Hvad er det for et 2013, I forbereder jer på, når du siger, at I ikke skal havne i problemer?

"Vi har ikke færdiggjort vores budgetter endnu for 2013, så det er alt for tidligt at spå om. Det vil være utroværdigt at sætte tal på næste år, når vi kun er i september. Man kan i disse tider dårligt se otte uger frem, så jeg har ikke noget bud på 2013."

Det store fokus i huset er de digitale satsninger - kommer de forskellige spareplaner, vi har set i år, til at konflikte med de digitale satsninger?

"Nej. Det, vi foretager nu, er relativt små justeringer i forhold til den samlede økonomi. Så der er ikke noget stort drama i det, og der er intet usædvanligt i det, vi gør. Annoncerne viger lidt, og så justerer vi omkostninger lidt ned. Der er ikke nogen ændring i vores strategi."

Når man taler med topchefer, så er der sjældent nogen, der kan lide at garantere, at der ikke kommer yderligere besparelser. Men jeg vil alligevel spørge dig, om du forventer flere besparelser i JP/Politikens hus i resten af 2012?

"Det gør vi jo hele tiden. Så ikke alene forventer jeg det, vi gør det jo netop hele tiden. Vi er i en periode, hvor vi for at fastholde vores overskud, skal se på omkostninger, og det kommer vi også til at gøre i resten af 2012."

Sidste år landede koncernen et resultat på over 200 mio.kr. - hvad er dine forventninger til årsresultatet set i lyset af udviklingen hen over året?

"Det har vi ikke engang fortalt bestyrelsen endnu, så det vil jeg heller ikke sige her. Jeg forventer ikke, at 2012 bliver lige så godt som 2011, men det skal nok blive ganske anstændigt."

- TBC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også