Infomedias "historieforfalskning" var en weekend-smutter

Infomedia har genskabt de artikler, som Ekstra Bladet i første omgang fik slettet fra artikeldatabasen. Det var en weekendfejl, forklarer direktøren.
Thomas Bo Christensen

Sovjetiske censur-metoder bunder i menneskelig weekend-svipser.

Nogenlunde sådan kan man opsummere de seneste dages virak omkring Infomedias sletning af fire artikler fra Ekstra Bladet omkring den omstridte skattesag. I hvert fald hvis man har lidt forkærlighed for dramatik.

Det dramatiske i sagen bunder i, at Ekstra Bladet i weekenden bad artikeldatabasen om at slette gamle artikler af Ekstra Bladets journalist Jan Kjærgaard, som ifølge avisen var blevet til i alt for tæt samarbejde med den tidligere spindoktor Peter Arnfeld, som er en af hovedpersonerne i skattesagen.

Det gjorde Infomedia, hvilket har fået diverse forskere og debattører til at tale om Sovjet-metoder og historieforfalskning. For eksempel udtaler Kold Krigs-forsker Bent Jensen i dag til Berlingske, at ”det minder fuldstændig om situationen i George Orwells roman ”1984”, hvor man i Sandhedsministeriet sidder og retter gamle aviser.”

Men spørger man administrerende direktør i Infomedia, Tim Wolff Jacobsen, så skyldes sletningen ikke, at Infomedia ville medvirke til historieforfalskning, men nærmere at en medarbejder i weekenden begik en beklagelig procedurefejl.

Menneskelig fejl
”Normalt har vi en standardprocedure for, hvordan vi skal håndtere den slags henvendelser (som den fra Ekstra Bladet red.) f.eks. i pressenævnssager osv, hvor en redaktionskomite træder sammen og tager stilling til den konkrete sag," siger Tim Wolff Jacobsen.

Men det skete ikke, fordi det var weekend, forklarer direktøren:

"Det, der sker henover weekenden, er, at vi får en henvendelse fra Ekstra Bladet, og så er der så en medarbejder, der spontant udfører gerningen og deaktiverer de her artikler. Så I princippet er det en menneskelig fejl, der udløser en lavine,” lyder forklaringen fra Tim Wolff Jacobsen, der fortæller, at artiklerne igen ligger i databasen sammen med en kommentar omkring den undskyldning, som Ekstra Bladet gav til Helle Thorning-Schmidt på baggrund af artiklerne.

Men var der tale om en svær beslutning, siden I først sætter artiklerne på sent i går?
”Nej, sådan set ikke. Det, der var mest vanskeligt, var egentlig at forstå, hvorfor vi overhovedet havde deaktiveret artiklerne, og her er den bedste forklaring nok, at det var, fordi det en weekend.”
Infomedia ejes JP/Politiken og Berlingske Media, men det betyder ifølge direktøren ikke, at der gælder særlige regler for Ekstra Bladet i den her type sager:

”Vi har helt klare aftaler omkring den her slags ting, og bortset fra at vi i den konkrete sag har gjort tingene lidt bagvendt, så har den her sag fulgt den procedure. Så der er ingen forskel på om, det er ejermedier eller ej.”

- TBC

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også