Derfor er strejken på Midtjyske Medier ulovlig

Journalisterne på Midtjyske Medier kan blive nødt til at genoptage arbejdet i eftermiddag. Strejker uden for overenskomstforhandlinger er nemlig ikke lovlige.

Strejkeretten er knyttet til overenskomstforhandlinger - ikke til konflikter, der opstår i mellem overenskomstforhandlinger. Strejker, der ikke bunder i selve forhandlingerne om overenskomstvilkår er derfor - i udgangspunktet - overenskomststridige. 

Derfor blev Dansk Journalistforbund og Danske Mediers Arbejdsgiverforening på et møde i aftes enige om at, strejken på Midtjyske Medier er overenskomststridig. 

"Vi drøftede sagen. Og der blev skrevet et referat, hvoraf det fremgår, at Dansk Journalistforbund siger, at vi er enige i, at det er en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse," siger forhandlingschef i journalistforbundet, Claus Iwersen, der deltog i mødet.  

Dansk Journalistforbund har derfor pålagt de strejkende medlemmer hurigst muligt at normalisere arbejdet igen, fortæller han. 

Netop nu mødes journalisterne ved Midtjyske Medier, for at journalistforbundet kan bringe beskeden videre og for at diskutere sagen. 

"Jeg går ud fra, at de handler derfra," siger Claus Iwersen.  

Han fortæller, at der kan være omstændigheder, der kunne legitimere en strejke uden for overenskomstforhandlinger. Eksempelvis den hypotetiske situation, at de ansattes sikkerhed var i fare. 

Hvis de ansatte ved Midtjyske Medier ikke genoptager arbejdet igen hurtigst muligt, vil der blive indkaldt til et nyt fagligt fællesudvalg, hvor en såkaldt opmand vil tage stilling til sagen og have den afgørende stemme.   

Journalistforbundets strejkekasse dækker ikke overenskomststridige strejker.

- JHT

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også