Tillidsmand i Berlingske: Stemningen er meget dårlig

Forhandlingerne om fyringer i Berlingske Media er så småt begyndt. Tillidsrepræsentanten frygter, besparelserne går ud over de journalistiske produkter.
Thomas Bo Christensen

De næste dage bliver travle for tillidsrepræsentanterne i Berlingske Media. Her venter der hårde forhandlinger om, hvordan puslespillet om de 83 stillinger, der skal nedlægges i koncernen, skal gå op.

Det forklarer Frederik M. Juel, der er tillidsrepræsentant i Pilestræde, og som i torsdags havde det første møde med ledelsen om de grundlæggende rammer for den sparerunde, som ledelsen har sat i værk, og som i alt skal hente 16 millioner kroner.

Status i Pilestræde er pt., at fem stillinger nedlægges på hovedavisen Berlingske, en på Scanpix og en ubesat stilling på BT. 

”Vi skal have første forhandling onsdag eftermiddag. Det har meget at gøre med økonomi, f.eks. hvad der skal ske med de ledige stillinger. Fredag er der deadline for frivillige aftrædelser, og på mandag i næste uge kommer så de hårde forhandlinger, afhængigt af om tallene går op. Men vi har fået en aftale, hvilken procedure vi skal følge i sparerunden, som bl.a. siger, at de frivillige fratrædelser skal bruges til enten at lukke stillinger eller omrokeringer. Og så skal vi undersøge alle muligheder for at undgå afskedigelser,” lyder det fra Frederik M. Juel.

Stemning på lavpunktet
Da Berlingske Media sidste gang fyrede i foråret, endte det med en arbejdsnedlæggelse, hvilket bl.a. skete, fordi medarbejderne mente, at forhandlingsforløbet omkring sparerunde ikke var i orden.

”Derfor er det helt afgørende, at vi holder os til den aftale, vi har lavet med ledelsen, ligesom det er meget vigtigt, at vi undgår afskedigelser,” lyder det Frederik M. Juel, der understreger, at stemningen er på lavpunktet hos medarbejderne:

”Den er dårlig. Meget dårlig. Når det her sker, så giver det en masse uro og nervøsitet. Folk er rimelig frustreret. Vi har fået en del henvendelser omkring frivillige fratrædelser. Men jeg har ingen anelse om, hvor mange der søger.”

Det er jo kun et halvt år siden, at der sidst var en stor fyringsrunde, hvor ledelsen meldte ud, at det var den eneste i år. Hvordan er jeres tillid til ledelsen?
”Vi har jo været ude og stille spørgsmålstegn ved strategien, og om hvorvidt den er rigtig, og det kan jeg godt være nervøs for, at den ikke er. Men det, der er helt afgørende for os i forhandlingerne nu, er at begrænse antallet af afskedigelser.”

Lisbeth Knudsen udtalte for nylig til MediaWatch, at hun ikke kunne garantere, at der ikke kom endnu en fyringsrunde i år, hvis tallene ikke blev rettet op – hvad siger du til det?
”Man kan jo aldrig garantere noget som helst. Men vi håber absolut overhovedet ikke, at der kommer flere sparerunder.”

Foruden de journalistiske stillinger, der skal spare væk, er der også 35 administrative – hvad kommer det samlet til at betyde?
”Vi har virkelig skåret ind til benet de sidste par år, så spørgsmålet er, hvor meget mere man over hovedet kan spare, uden at det går ud over produkterne.”

Men Lisbeth Knudsen har udtalt, at der med den nuværende fyringsrunde ikke sker en forringelse af de journalistiske produkter – er du uenig i det?
”Når man nedbemander, skal dem, der er tilbage, jo løbe hurtigere, så der er altid en risiko for, at det går ud over produktet.”

Du siger "risiko" – men mener du, at de aktuelle besparelser vil resultere i forringelser?
”Det er vi meget nervøse for.”

Ledelsen i Berlingske Media har som nævnt meldt ud, at 83 stillinger nedlægges - heraf er de 17 ubesatte stillinger, der ikke bliver genbesat, og hvoraf en er en redaktionel stilling. 

 - TBC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også