MediaWatch

Kapitalfonde glider af på Berlingske-køb

Ingen af de to mest oplagte kapitalfonde til at overtage Berlingske Media melder sig interesseret i aviskoncernen fra Pilestræde.

Skal Berlingske Media have en ny ejer, skal vedkommende have en stor pengetank. Derfor har flere kilder i corporate finance- og mediemiljøet, som MediaWatch har talt med, peget på, at det kan blive en kapitalfond, der ender med at få fingrene i Berlingske Media, hvis den britiske ejer Mecom vælger at sælge sine danske aktiviteter.

Analytikere har især vendt søgelyset mod danske Axcel og Nordic Capital med hovedsæde i Stockholm, som begge har kæmpe milliard-beløb under forvaltning og en finansiel styrke, som kan matche et køb af den danske mediekoncern.

Men fra begge fonde er udmeldingerne tilbageholdende.

Hos Nordic Capital fortæller Katarina Janerud, kommunikationsmedarbejder i selskabets kontor i Stockholm, at man ikke vil udtale sig om spekulationer:

”Vi får mange henvendelser om mulige opkøb, men vi kommenterer af princip ikke den slags.”

Men kan du sige, om I er blevet kontaktet af Mecom eller Berlingske?

”Det vil vi heller ikke kommentere”.

I Axcel vil Senior Communication Advisor Joachim Sperling heller ikke gå dybere ned i sagen. Han siger dog, at en sag som Berlingske Media sandsynligvis ville falde uden for Axcels normale investeringskriterier.

For stor risiko i Berlingske
Mens det primært er den finansielle styrke i kapitalfondenes pengetanke, der får dem til at lyse op som mulige aftagere af Berlingske-koncernen, så er der flere ting, der taler imod.

Foruden de manglende synergi-effekter for en kapitalfond er indtjeningen i medievirksomheder generelt lav og ustabil, hvilket ikke harmonerer med ambitionerne i en kapitalfond.

Desuden er avisbranchen som sådan i en transitionsfase fra print til digital, hvilket ydereligere er med til at øge risikoen i forretningen til et niveau, hvor en kapitalfond typisk vil melde pas.

Dertil kommer, at der i Berlingske Media - som i mange andre mediehuse – ikke er store aktiver, som kan geares, hvilket kapitalfonde traditionelt gør brug af i de selskaber, som de investerer i. På samme måde er aktivmassen i medievirksomheder er kendetegnet ved at være meget immateriel i forhold til traditionelle produktionsvirksomheder, hvilket også tæller ned hos kapitalfondene.

Endelig vil det være en hæmsko for en kapitalfond, at Berlingske Media i de seneste år har skåret betydeligt organisationen til. For selv om besparelserne har styrket koncernens regnskaber, så begrænser eventuelle køberes mulighed for at skære yderligere til.

- TBC

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs