Newspaq satte Ritzau-sag i gang

Det sendte chokbølger igennem gangene på Ritzaus Bureau, da Konkurrencestyrelsen i november 2010 troppede op på bureauet og foretog et uanmeldt kontrolbesøg. Mistanken gik bl.a. på, at Ritzaus kundeaftaler var konkurrenceforvridende og gjorde det svært for konkurrenter at komme ind på markedet.

Det sendte chokbølger igennem gangene på Ritzaus Bureau, da Konkurrencestyrelsen i november 2010 troppede op på bureauet og foretog et uanmeldt kontrolbesøg. Mistanken gik bl.a. på, at Ritzaus kundeaftaler var konkurrenceforvridende og gjorde det svært for konkurrenter at komme ind på markedet.

Den nok største konkurrent i 2010 var nyhedsbureauet Newspaq, og det var også en klage fra Newspaq, der satte arbejdet i Konkurrencestyrelsen i gang. Det fremgår af den rapport, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu er kommet med om forløbet.

Dominerende stilling
Rapporten bekræfter samtidig, at Newspaq havde grund til at klage. Selvom Ritzaus Bureaus adm. direktør, Lars Vesterløkke, den gang afviste, at Ritzau skulle have en dominerende stilling på markedet, så er det modsatte vurderingen i Konkurrencestyrelsen:

"Det er endvidere styrelsens umiddelbare vurdering, at Ritzau har en
dominerende stilling på det nationale marked for nyhedstjeneste i henhold til konkurrencelovens § 11," skriver styrelsen i resumeet.

Når sagen alligevel er endt i en fredsommelig aftale, hvor Ritzaus Bureau reelt kun behøver at ændre praksis på ét konkret område (aftalen med Metroxpress, der tidligere bød på en lang opsigelsesfrist mod betaling af et gebyr), skyldes det, at tiden har ændret på markedet og i den forstand arbejdet for Ritzaus Bureau.

Ny selskabsstruktur
For det første er der kommet endnu en konkurrent på markedet - efter Berlingske Media trådte ud af Ritzau-fællesskabet og etablerede sin egen nyhedstjeneste sidste år. For det andet ændrede Ritzaus Bureau ejerstruktur i foråret - og gik fra at være et interessentselskab til aktieselskab. Med skiftet forsvandt også den købspligt, ejerne af Ritzau hidtil har været bundet af - og som Konkurrencestyrelsen har fundet betænkelig. For det tredje blev klageren, Newspaq, overtaget af Ritzaus Bureau i april - og for det fjerde har nyhedsbureauet ageret hurtigt og proaktivt, da Konkurrencestyrelsen tidligere i juni gav bureauet besked om de forhold, de fandt kritisable.

"Styrelsen har endelig lagt vægt på, at Ritzau
i umiddelbar forlængelse af at have modtaget styrelsens meddelelse om betænkeligheder henvendte sig til styrelsen med henblik på at drøfte muligheden for en tilsagnsmæssig afgørelse af sagen," hedder det i rapporten.

Til gengæld betyder afslutningen tilsyneladende også, at der ikke kommer en vurdering af konkurrencesituationen på markedet for nyhedstjenester, som det ser ud i dag:

"Styrelsen har derudover lagt vægt på, at en tilsagnsløsning vil være ressourcebesparende for styrelsen, idet der ikke skal tages endelig stilling til afgrænsningen af det relevante marked samt de foreliggende forhold i forhold til konkurrencelovens § 6 og § 11."

Newspaqs tidligere ejer, A-Pressen, har umiddelbart ingen kommentarer til sagens udfald.

Adm. direktør i Ritzau, Lars Vesterløkke, har ikke ønsket at kommentere, at det var Newspaq, der anmeldte Ritzau.

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også