Folketidende: Vi har ikke ryggen mod muren

Man skal passe på med at bruge for store ord. Sådan det lyder det fra chefen på Lolland-Falsters Folketidende, Niels Kristian Bjerre, når snakken falder på, hvorvidt mediehuset er en del af det, de fleste i branchen betegner som avisernes overlevelseskamp.
Thomas Bo Christensen

Man skal passe på med at bruge for store ord. Sådan det lyder det fra chefen på Lolland-Falsters Folketidende, Niels Kristian Bjerre, når snakken falder på, hvorvidt mediehuset er en del af det, de fleste i branchen betegner som avisernes overlevelseskamp.

”Jeg ved ikke, hvor store ord man skal bruge. Det handler om, at når ens hovedindtægtskilde, som er avissalg, bliver mindre, så må man satse på at få indtægter nye steder fra og have fokus på omkostninger. Så enkelt er det. Men vi står ikke med ryggen op ad muren,” lyder det fra den administrerede direktør.

Når man kigger på selskabets regnskaber kunne man ellers godt foranlediges til at tro det modsatte.

I den netop offentliggjorte årsrapport for 2011 kan man læse, at selskabet går fra et resultat på ca. 16 millioner i overskud i 2010 til et minus på syv millioner i 2011. Samtidig falder oplaget - og endda mere end forventet - med seks procent.

De triste tal kommer efter flere år besparelser, og Niels Kristian Bjerre erkender da også, at regnskabet i sig selv ikke er prangende, men siger:

”Det er rigtigt, at tallene i sig selv ikke er gode. Det skyldes, at der har været ekstraordinære omkostninger til afskedigelser, ligesom vi også har fået et underskud for vores trykkerier på ca. tre millioner. Men det er der gjort op med i 2011, så i 2012 kører vi med et lavere omkostningsniveau. Så selv om vi forventer en lavere indtjening i år, så regner vi stadig med en positiv bundlinje,” fortæller han.

Svært 2. halvår i 2011
Niels Kristian Bjerre understreger samtidig, at selskabets markant faldende omsætning – fra 200 millioner kroner i 2010 til 122 i 2011 – og faldet i medarbejderstaben – fra 170 heltidsansatte i 2010 til 121 i 2011 - skyldes, at tallene for selskabets trykkerier ikke er inkluderet i årsrapporten for 2011, og at regnskabstallene for de to år derfor ikke er fuldt ud sammenlignelige.

Men når det er sagt, indrømmer han, at 2011 ikke flaskede sig, som de havde regnet med på Lolland-Falsters Folketidende:

”Vi havde jo regnet med, at anden halvdel af 2011 blev bedre, end den blev. Men det gjorde det ikke. Tværtimod. Det skyldes konjunkturerne, som blev værre i efteråret.”

I løbet af 2011 havde selskabet omkostningsbesparelser på ni procent, men den administrerende direktør vil ikke afvise, at der kan blive behov for yderligere besparelser:

”Det kommer an på, hvordan udviklingen fortsætter. Der ligger ikke nogen konkrete planer om besparelser. Vi har et budget, og hvis vi holder det, behøver der ikke spares i år. Men jeg skal ikke kunne sige, om der kommer besparelser for at få en yderligere margin i økonomien.”

Online i mindre vækst
Foruden oplagsfaldet blev indtægterne fra online-delen på Lolland-Falsters Folketidende også lavere end ventet.

”Vi har en mindre vækst, men det går bare ikke så stærkt. Og der skal meget stor vækst til for at feje de andre ting væk,” siger han og fortæller, at Lolland-Falsters Folketidende satser på sit nyeste initiativ, hvor avisen er blevet lancerer på nettet med et digitalt abonnement.

Han vil dog ikke udtale sig om, hverken forventet vækst eller langsigtede mål for de digitale abonnementer:

”Det har været en stille start. Jeg har ikke noget konkret mål på, hvor det skal ende. Det væsentligste er, at vi kan tilbyde muligheden, så vi dels kan få nogle af dem, der ikke vil læse papiravisen, til at læse den digitalt, og dels at vi kan få nogle helt nye læsere. Vi håber, at vi på den måde kan standse nedgangen i salget af nyheder, for hos os betragter vi salget af nyheder som en samlet enhed, hvad enten det er på papir eller på nettet.”

Stadig papiravis
Hvordan ser fremtiden ud for Lolland-Falsters Folketidende - hvis oplaget fortsætter med at falde, hvor lang tid kan I så overleve?
”Så er situationen jo bare den, at vi må tilpasse omkostningerne og finde nye indtægter. Men vores budget er baseret på fortsat oplagsfald.”

Men betyder det så, at I på et tidspunkt kun udkommer digitalt?
"Jeg ved ikke, om jeg kan forestille mig kun at udkomme digitalt. I så fald tror jeg, at vi skal mange år frem. Det er stadig en væsentlig forretning at have papirabonnementer, og derfor tror jeg, at Folketidende vil udkomme som papiravis i mange år endnu.”

Hvordan vil du betegne Folketidendes nuværende situation?
”Vores situation er, at vi har foretaget en betydelig omkostningstilpasning, så vi nu har mulighed for at klare os med reducerede indtægter. Det skal vi følge tæt op på, for det er en lille margin, vi kører med nu.”

- TBC

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også