Politiken og EB ser forsigtigt på 2012

Forsigtighed er en dyd, hvis man spørger cheferne hos Politiken og Ekstra Bladet. De to aviser, der ellers bryster sig af at være landets skarpeste og modige, er nemlig ikke særlig bombastiske, når de ser på de økonomiske udsigter for 2012. Tværtimod fortæller chefredaktør på Politiken, Lars Grarup, at avisen indførte ansættelsesstop i december for at imødegå en usikker fremtid:
Thomas Bo Christensen

Forsigtighed er en dyd, hvis man spørger cheferne hos Politiken og Ekstra Bladet. De to aviser, der ellers bryster sig af at være landets skarpeste og modige, er nemlig ikke særlig bombastiske, når de ser på de økonomiske udsigter for 2012.

Tværtimod fortæller chefredaktør på Politiken, Lars Grarup, at avisen indførte ansættelsesstop i december for at imødegå en usikker fremtid:

”Grunden til, at vi har gjort det her, er for at være forsigtige og for at undgå en situation, hvor vi kører ud over kanten, og hvor vi i stedet bliver nødt til at trække i nødbremsen,” siger Lars Grarup.

Han vil dog ikke vurdere, om ansættelsesstoppet senere på året kan blive afløst af fyringer, som Jyllands-Postens netop har varslet, og som medieanalytiker Henrik Schultz vurderer kan blive aktuelt i andre avishuse.

”Ansættelsesstoppet er alene et udtryk for rettidig omhu, og at vi holder styr på vores omkostninger. Men det er umuligt at sige noget om, hvordan 2012 udvikler sig. Når man kigger på sidste kvartal, er det jo kørt op og ned,” siger han med reference til det usikre annoncemarked.

Digital strategi holder
På Jyllands-Posten fortalte chefredaktør Jørn Mikkelsen i onsdags, at de 25 millioner store besparelser på avisen sker for at kunne gennemføre en ”digital transformation”. Den samme overgang sker ifølge Lars Grarup også på Politiken, men modsat konkurrenterne i Viby står Politiken ikke med samme behov for at skære:

”Alle aviser er jo inde i en digital transformation, og det bruger vi naturligvis også ressourcer på. Men vi har ikke brug for at gøre det samme som Jyllands-Posten. Vi har en digital strategi, hvor vi har sat ressourcer af til 2012, og på nuværende tidspunkt ser den plan ud til at holde”.

Men kommer ansættelsesstoppet, det svage annoncemarked og den digitale overgang til at gå ud over journalistikken på Politiken?

”Det håber vi ikke. Det vigtigste for os er, at vi kan levere et godt journalistisk produkt, og det har vi også til hensigt at gøre. Og samtidig kan man vel sige, at der ikke er tale om en digital revolution, men en evolution, og i det perspektiv ser vores plan fornuftig ud.”

EB: Ingen garantier
Hos Politikens naboavis Ekstra Bladet vil man heller ikke male fanden på medievæggen. Men omvendt er chefredaktør Poul Madsen heller ikke begejstret for udviklingen i den seneste tid:

”Første kvartal er gået besværligt. Vi har haft nogle svære måneder på annoncesiden, men generelt er situationen jo besværlig for alle,” siger Poul Madsen, der understreger, at der ikke er indført ansættelsesstop på Ekstra Bladet.

Tværtimod har avisen netop slået fire stillinger op til en ny erhvervsredaktion, men her er dog ikke tale om en opnormering af medarbejderstaben. Opslagene skyldes derimod alene, at samme antal medarbejdere har forladt avisen.

Og umiddelbart skal journalisterne på Ekstra Bladet ikke sætte næsen op efter alt for mange nye kolleger i resten af 2012.

”Jeg har sagt til medarbejderne, at året startet er besværligt, og det bliver sikkert kun endnu værre til efteråret. Men vi agerer, efter hvad der sker, og lige nu står vi faktisk forholdsvis solidt. Men der er ikke nogen i branchen, der kan udstede garantier, der når ret langt frem”.

- TBC
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også