BT beklager topscorer i Pressenævnet

BT er ikke glad for at læse Pressenævnets årsberetning for 2011. For deri finder man, at BT har været det medie med flest tabte sager i Pressenævnet. I syv ud af 13 sager afgjorde nævnet, at formiddagsavisen havde overtrådt de presseetiske regler. Og det lader til, at påsken har været anledning til selverkendelse. I hvert fald har Olav Skaaning Andersen meldt ud, at det er tid til en opstramning på BT.
Cecilie Thorup

BT er ikke glad for at læse Pressenævnets årsberetning for 2011. For deri finder man, at BT har været det medie med flest tabte sager i Pressenævnet. I syv ud af 13 sager afgjorde nævnet, at formiddagsavisen havde overtrådt de presseetiske regler.

Og det lader til, at påsken har været anledning til selverkendelse. I hvert fald har Olav Skaaning Andersen meldt ud, at det er tid til en opstramning på BT.

”Syv tabte sager i Pressenævnet er for mange. Selv om vi langt fra er enige i alle afgørelser, vil vi gøre alt for at nedbringe antallet af sager her i 2012,” siger han og fortsætter:

”Vi ønsker at præsentere sande og præcise oplysninger for vores læsere, og når vi laver fejl, er det stærkt beklageligt. Derfor strammer vi op, og er parate til at rette fejl hurtigt og tydeligt,” siger Olav Skaaning.

Pressenævnets rolle til debat
Selverkendelsen kommer i en tid, hvor Pressenævnets rolle i sådanne sager er blevet heftigt debatteret. De mediepolitiske ordførere, herunder blandt andet Mogens Jensen (S) og Ellen Trane Nørby (V), har talt for at give Pressenævnet mulighed for at kunne uddele bøder til medier, der overtræder de presseetiske regler.

”Vi vil gøre op med organisationer, der bliver hængt ud på et usandt grundlag og samtidig belyse, hvilket ansvar medierne har i det sammenhæng, bl.a. også for at berigtige oplysninger,” har Mogens Jensen tidligere udtalt.

Danskerne synes også det er en god idé at lade Pressenævnet uddele bøder. 4 ud af 5 danskere synes – ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov og Burston-Marsteller – at medierne skal have stillet skrappere krav til presseetikken.

Men medierne selv er ikke meget for at lade Pressenævnet sanktionere. Det presser ytringsfriheden, lyder argumentet.

”Men vi hilser debatten meget velkommen. Det er vigtigt, at vi bliver ved med at være selvregulerende, men hvis vi skal blive selvregulerende, er det vigtigt at have stort fokus på, at presseetikken skal tages dybt seriøst. Det sikrer man ved at have en sund og faglig debat. Det er vigtigt at vi som medier og journalister selv går ind og kigger på, hvad der skal justeres,” siger Mogens Blicher Bjerregård, der er formand for Dansk Journalistforbund.

- CT

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også