Ritzau rykker nattevagter Downunder

Ritzaus nattevagter kommer fremover til at foregå i fuldt dagslys, når en redaktion på i alt fire journalister skal fodre nyhedsrullen fra Sydney.
MediaWatch

Ritzaus nattevagter kommer fremover til at foregå i fuldt dagslys, når en redaktion på i alt fire journalister skal fodre nyhedsrullen fra Sydney, Australien.

Ritzau opretter en redaktion i Sydney i Australien med fire journalister, som fremover skal udgøre nyhedsbureauets nattevagter. Det vil give mediekunderne en bedre dækning og journalisterne et bedre arbejdsmiljø, mener nyhedschef Søren Funch.

“Det er afgørende for Ritzau, at vi overvåger, hvad der sker 24 timer i døgnet 365 dage om året, og det bliver vigtigere for os at være til stede på ydertidspunkterne. Samtidig har vi konstateret, at der har været en del sygemeldinger blandt vores nattevagter, og at ønsket om at få de stillinger ikke har været det stærkeste blandt journalisterne. Det er heller ikke sundt at arbejde om natten. Med den moderne teknologi som Skype og mails spurgte vi derfor os selv, hvorfor vi ikke oprettede en nat-redaktion i udlandet, så det gør vi nu,” siger Søren Funch.

Det sker for at udnytte tidsforskellen, så den nye redaktion kan arbejde om dagen, selv om det er begsort nat i Danmark. Samme model, men med omvendt fortegn, benytter eksempelvis et australsk nyhedsbureau sig af ved at have medarbejdere udstationeret i London.

Funch: Kunder får forbedret dækningen om natten
Ritzau havde overvejet såvel Californien som New York og Japan, men valget er faldet på Sydney, der tidsmæssigt passer bedst.

“Vi flytter fire nattevagter derud, så der opstår et redaktionelt miljø. Det vil give kunderne endnu bedre dækning om natten, fordi tilstedeværelsen bliver større, når medarbejderne får normal arbejdstid frem for at have ret til ekstra fridage, som de har i Danmark på grund af natarbejdet. Vi er også overbeviste om, at det vil gøre Ritzau til en endnu mere attraktiv arbejdsplads,” siger Søren Funch.

Den største udfordring er, at de udstationerede nattevagter ikke mister “det danske touch”, mener han.

“Hvis det er 30 grader i Sydney og snestormen raser herhjemme, kan det måske være svært at sætte sig ind i, men dels har vi Skype, og dels skal vi holde dem til ilden fra Danmark. Derudover er stillingerne tidsbegrænsede til to år.”

Beredskab skal kunne rykke ud til optøjer
Med base i Sydney er det til gengæld svært at rykke ud til natlige begivenheder i Danmark, men det sker i forvejen sjældent, siger Søren Funch med henvisning til, at nattevagterne ringer de fleste historier hjem og laver nyhedsovervågning.

“Hvis noget kræver fysisk tilstedeværelse, som optøjer på Nørrebro for eksempel, har vi et beredskab til det,” siger Søren Funch, som bekræfter, at journalisterne bliver ansat på danske overenskomster og hverken forventes at koste Ritzau mere eller mindre end den nuværende nat-redaktion.

Er det her skridt et resultat af den øget konkurrence, I oplever fra blandt andre Berlingske Nyhedsbureau?

“Nej, vi har mest fokus på os selv, og på at vi har godt produkt, som vi vil gøre endnu bedre for kunderne.”

Vil det ikke påvirke den redaktionelle sparring og udvikling, at nattevagterne sidder så langt væk?

“Vi tager derned en gang om året, men forvejen sidder nattevagterne for sig selv, og så tager vi derned en gang om året, så det bliver den berømte win-win-win for både kunder, medarbejdere og Ritzau,” siger Søren Funch.

Tillidsrepræsentant er positiv
Tillidsrepræsentant Esben Agerlin Olsen tager godt imod ledelsens tiltag.

“Vi synes, det er en god idé, og jeg har selv været med til at foreslå, at man udnytter tidsforskellen til en tidligere ledelse,” siger Esben Agerlin Olsen og tilføjer:

“Med internet og Skype er kommunikationsmidlerne blevet bedre, så i dag er det ikke noget problem.”

Er der nogle ulemper set med jeres øjne?

“Vi ser flest fordele, især med hensyn til arbejdsmiljøet, for de fleste får problemer med at sove om dagen, når de har nattevagter i længere tid. Nu får vi nogle nattevagter, der kan arbejde i dagslys.”

Tror du, at det bliver et problem at bevare forbindelse til redaktionen og til Danmark?

“Det må komme an på en prøve, men jeg tror ikke, at det bliver meget anderledes end med dem, der sidder i Bruxelles og i Aarhus. De kan jo følge tæt, hvad der sker i Danmark på blandt andet net-aviserne,” siger Esben Agerlin Olsen.

Nattevagt-stillingerne bliver først slået op internt på Ritzau.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også