Enigt Folketing klar med krav til medier

Alle Folketingets partier vil i dag sende et klart signal om, at der er behov for at stramme op på mediernes ansvar. Det oplyser Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen til Mediawatch. Når Folketingets Kulturudvalg og Retsudvalg mødes i dag, vil de nemlig enstemmigt vedtage en beretning, som stiller en række krav til medierne.
MediaWatch

Alle Folketingets partier vil i dag sende et klart signal om, at der er behov for at stramme op på mediernes ansvar. Det oplyser Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen til Mediawatch.

Når Folketingets Kulturudvalg og Retsudvalg mødes i dag, vil de nemlig enstemmigt vedtage en beretning, som stiller en række krav til medierne.

Journalistisk udarbejdet dementi
I beretningen slår et enigt Folketing således fast: ”at medier som udhænger mennesker, myndigheder, organisationer eller virksomheder uretmæssigt med en omtale, der er alvorligt skadende, skal forpligtes til at bringe dels Pressenævnets kendelse og dels et journalistisk udarbejdet dementi af den usande historie i en opsætning og placering, der nogenlunde svarer til det tidligere bragte og hvor forurettigede personer, virksomheder eller organisationer renses i tilstrækkelig grad.”

Hvordan det konkret skal ske, vil politikerne diskutere med medier og eksperter, og der lægges der op til, at medierne selv kommer med et udspil, “jævnfør den danske tradition for samarbejde og selvregulering når det kommer til medieansvar og presseetik”, lyder det.

Afviser behov for stramninger
Beretningen er resulatet af en længere stribe etiske sværdslag mellem politikere og presse. Flere chefredaktører såsom Jyllands-Postens Jørn Mikkelsen og Ekstra Bladets Poul Madsen har således afvist, at der var behov for opstramninger, fordi de blandt andet selv har vedtaget at bringe rettelser på side 2 i aviserne. Når det gælder diskussionen om, at Pressenævnet skal kunne udstede bøder, henviser chefredaktørerne til, at domstolene tager sig udmærket af opgaven med at tildele erstatninger.

Dialog med medierne
Retsudvalget og Kulturudvalget vil nu indlede en dialog med medierne om de følgende punkter:

– Hvordan det kan sikres, at medier som udhænger mennesker,
myndigheder, organisationer eller virksomheder uretmæssigt med en omtale, der er alvorligt skadende, forpligtes til at bringe dels Pressenævnets kendelse og dels et journalistisk udarbejdet dementi af den usande historie i en opsætning og placering, der nogenlunde svarer til det tidligere bragte og hvor forurettigede personer, virksomheder eller organisationer renses i tilstrækkelig grad.

– Om Pressenævnet bør kunne uddele bøder til medier, der
i alvorlig grad overtræder medieansvarsloven og de
presseetiske regler. Formålet er at forebygge, at det sker.

– Om tidsfristen for at klage til Pressenævnet på 4 uger er
for kort og dermed afholder mennesker fra at klage.

– Om klageadgangen til Pressenævnet er for snæver, når
det kun er personer med retlig interesse, der kan klage?

– Hvordan det sikres, at personer der ønsker at klage til
Pressenævnet, får bedst mulig hjælp og vejledning.

– Om Pressenævnet i højere grad skal tage sager op af
egen drift.

– Om den erstatning som gives til personer, virksomheder,
organisationer m.m., der uretmæssigt er blevet hængt ud

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også