DR vil ikke være storaktionær i Ritzau

Når Ritzaus Bureau i slutningen af marts bliver omdannet fra et I/S til et aktieselskab, bliver DR, der indtrådte som medejer i 2007,  majoritetsaktionær. DR’s ejerandel er nemlig på 20 pct. Den ære betakker generaldirektør Maria Rørbye Rønn sig dog for, ifølge Børsen.
MediaWatch

Når Ritzaus Bureau i slutningen af marts bliver omdannet fra et I/S til et aktieselskab, bliver DR, der indtrådte som medejer i 2007,  majoritetsaktionær. DR’s ejerandel er nemlig på 20 pct.

Den ære betakker generaldirektør Maria Rørbye Rønn sig dog for, ifølge Børsen.

“På sigt er det sandsynligt, at DR vil nedbringe sin ejerandel, for vi ønsker ikke at have en dominerende stilling i Ritzau,” siger hun til Børsen uden nærmere at begrunde, hvad det skyldes.

DR er dog bundet til Ritzau frem til 2013, fordi aktierne ikke må sættes til salg før på grund af et såkaldt moratorium, der er en del af processen.

Overgang til A/S i god ro og orden
Trods stor ståhej, da Berlingske Media i september 2011 opsagde sin aftale med Ritzau og trak sig som medejer af bureauet med virkning fra 2012, er Ritzaus bestyrelsesformand Erik Bjerager rolig ved DR’s udmelding. Han understreger ligesom Maria Rørbye Rønn, at alle medejere forventes at gå over i aktieselskabet med en andel, der svarer til, hvad de har ejet som interessenter, oplyser de til Børsen.

Erik Bjerager har tidligere forklaret over for Mediawatch, at ideen med omdannelsen er at stille Ritzaus Bureau mere frit i forhold til sine nuværende ejeres interesser, så nyhedsbureauet i højere kan agere kommercielt i forhold til markedets behov. Omdannelsen betyder desuden, at medejernes købsforpligtelse til Ritzaus ydelser ophæves. Derudover vil den blandt andet give sig udslag i at tiltrække nye aktionærer og i at starte nye forretningsområder, såsom et billedbureau og lignende.

Bjerager: Kun plads til et bureau
Formålet er desuden at sikre sejr over Berlingske Nyhedsbureau, som Berlingske Media startede i begyndelsen af året, fordi der ifølge Erik Bjerager kun er marked for et stort nyhedsbureau i landet. Det har tiltrukket eksterne kunder som Bornholms Tidende. Begrundelsen for at koncernchef Lisbeth Knudsen valgte at trække sig fra Ritzau-samarbejdet var ifølge hende selv, at processen med at omdanne Ritzau til aktieselskab gik for langsomt, og at Berlingske Media baseret på en økonomisk og forretningsmæssig vurdering, derfor så sig nødsaget til at trække sig.

Den beslutning stillede andre kunder frit, og blandt andre Børsen og TV 2 benyttede chancen til at kritisere, at Ritzau ikke i tilstrækkelig grad imødekom deres behov. Forhandlingsspillet endte dog med, at begge medieselskaber fortsat er kunder i bureauet.

Lisbeth Knudsen har konsekvent afvist, at Berlingske Media skulle have haft planerne om Berlingske Nyhedsbureau liggende i skuffen allerede før koncernen trak sig fra Ritzau, og at det i kombination med at Berlingske vandt retten til at drive Radio 24syv skulle være den egentlige årsag til at droppe samarbejdet med de øvrige medier om Ritzau. Det har flere bestyrelsesmedlemmer i Ritzau, samt formand Erik Bjerager, ellers mere end antydet.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også