MediaWatch

Analytikere delte om Mecom-rolle

En taler for og to imod i spørgsmålet om, hvorvidt Berlingskes sparerunde også skal ses i lyset af Mecoms mulige salgsovervejelser.

Berlingskes spareplan og lukning af Urban kan være et led i at gøre den danske del af Mecom mere fristende for potentielle købere, der i så fald skal lægge omkring 700 mio. kr., ifølge en vurdering fra analytikerne i Numis Corporation.

Det mener Kim Minke, forfatter og tidligere rektor for Journalisthøjskolen.

“En virksomhed sælges også på sin strategi, og en overbevisende strategi er klart noget af det, en ny køber vil kigge på, hvis Berlingske Media skulle være til salg,” siger Kim Minke.

Hollandsk fokus
Financial Times nævnte for nyligt, at Mecom fik med salgsplaner for den polske division for at kunne koncentrere sig om kerneforretningen i Holland, og aktieanalytikere i Numis Securities vurderet Berlingske Medias salgsværdi. Lukningen af Urban peger dog ikke entydigt i retning af, at Mecom går i salgstanker vedr. Danmark - slet ikke i forhold til den mest oplagte køber; JP/Politikens Hus, mener Kim Minke.

“Hvis man antager, at JP/Politikens Hus er den mest interesserede køber, ville det være dumt at lukke Urban. For skal de købe Berlingske Media vil det være til nogle millioner mindre, end hvis Urban stadig eksisterede, for så ville en af gevinsterne have været, at de kunne nedlægge den, fordi de jo ejer en fjerdedel af Metroxpress-aviserne,” siger Kim Minke.

Forbereder sig på svære tider
Andre analytikere forbinder dog ikke de seneste millionbesparelser i Berlingske med Mecoms mulige salgsovervejelser.

”Jeg ser egentlig ikke en sammenhæng der. Jeg ser lukningen som et udtryk for, at man forbereder sig på vanskeligere tider, hvor forretningsbetingelserne igen har ændret sig. Derfor må Mecom og Berlingske igen til at gå deres forretning igennem,” siger aktieanalytiker Henrik Schultz, Argos Securities.

”Foråret 2011 gik relativt godt for printannoncemarkedet, men efteråret fulgte ikke efter, og udsigten for 2012 er et fladt marked og måske endda et fald. Derfor rammer kniven,” siger Henrik Schultz.

Mecom under pres
Hos PWC ser partner John G. Sørensen heller ikke nogen umiddelbar forbindelse - men omvendt er der for ham heller ingen tvivl om, at Mecoms behov for bedre regnskabstal er en faktor.

"Mecom er under pres for at nedbringe deres gæld og forbedre deres nøgletal, men det her er et fornuftigt rationale at lukke en tabsgivende titel," siger John G. Sørensen.

"Det er et vanskeligt marked og svært at få økonomi i titlerne, og så er det helt almindelig forretningsgang at agere, hvis man som i Urbans tilfælde ikke kan se økonomi i forretningen på den korte bane og på den lange bane er oppe imod en digitalisering."

Berlingske Medias udmelding om en ny strategi i starten af februar, der vil være mere digitalt præget, peger for Kim Minke heller ikke i retning af, at JP/Politikens Hus skulle stå på spring for at købe Berlingske - eller at Mecom skulle ønske at skille sig af med sin danske del.

“Det kunne netop tyde på, at det ikke er JP/Pol, der overtager, for de har ikke brug for at købe en strategi, de har formentlig selv en strategi for, hvad der skal ske i tilfælde af, at de skulle blive ejere af Berlingske Media,” siger Kim Minke.

- TBH, LR

Mere fra MediaWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs