Bladgiganter truer med flere EU-sager om 0-moms

Mediestøtten til dagbladene skelner ikke mellem hårde og bløde stofområder, der genererer annoncekroner. Derfor er den pivskæv, mener Magasinpressens forening.
MediaWatch

Aller, Egmont og Bonnier er mildt sagt utilfredse med Dyremose-rapporten der, ifølge dem, cementerer den indbyggede uretfærdighed i mediestøtteordningerne, som betyder at hver en krone går deres næser forbi. Det fremgår af høringssvaret fra Dansk Magasinpresses Udgiverforening (DMU), som repræsenterer de tre bladgiganter, der til sammen udgiver mere end 80 millioner magasiner på det danske marked.

De cirka 350 mio. kr. Dagbladenes distributionsstøtten udgør hovedparten af de kroner, der er i spil - og skal omlægges til en produktionsstøtte - eftersom Dyremose-rapporten ikke inddrager 0-momsen af dagbladenes bladsalg direkte.

EU-sager om 0-moms udelukkes ikke
Det er en stor fejl, mener John Kristensen, direktør for DMU.

“Det er urimeligt, at man opretholder momsdifferencen mellem dagblade og andre medier. Det er Danmark det eneste land i EU, som gør,” siger John Kristensen og henviser til det velkendte argument fra ugeblads- og magasinudgiverne om, at dagbladene bevæger sig ind på deres stofområder, hvilket bør få konsekvenser for både 0-moms og produktionsstøtte.

Aller Media har allerede klaget til EU over 0-momsen, og den klage kan blive fulgt op af DMU, som i stedet ønsker en fælles lav momssats for alle medier.

“Er der et område EU altid ser skævt til, er det, når der er konkurrenceforvridning, så mine medlemmer og DMU vil undersøge mulighederne for at anlægge sag i Danmark og i EU, hvor vi nok kan forvente sympati for vores synspunkter. Men vi håber, at politikerne når frem til et fornuftigt forslag inden, så vi ikke skal genere den danske stat med en masse sagsanlæg,” siger John Kristenensen.

Magasiner opfylder ikke støttekriterier
I rapporten er der en åbning for, at magasinerne også kan søge støtte. Skal I ikke bare være glade for det og benytte jer af det?

“Jeg vil ikke sige, at man kun har skrevet det er for syns skyld, men som det fremgår af rapporten, er der ingen tvivl om, at man ikke tænker på at støtte fritidsorienteret indhold som mad, mode eller vin for eksempel. Jeg er meget overbevist om, at det er meget få af vores medier, der kan opfylde støttekriterier,” siger John Kristensen og tilføjer:

“Men vi har heller ikke et kæmpe ønske om at blive omfattet af støtten. Det handler mere at blive behandlet lige, fordi dagbladene har bevæget sig ind på ugebladenes og magasinernes område. Derfor synes vi, at det er voldsomt uretfærdigt, at de fremover kan få produktionsstøtte også for den del af deres indhold, mens vi ikke kan få det.”

DMU: Drop støtte til avisernes livsstilstillæg
Enten får alle støtte for at skrive om bøger, biler mad eller sundhed, eller også bør ingen få støtte til den type indhold. Ligemeget om den er pakket ind i nyheder eller ej, mener magasinudgiverne.

“Den del af dagbladene, der er store tillæg om for eksempel fritid, og som er i direkte konkurrence med os, skal trækkes fra den mediestøtte, som de er berettiget til i forhold til de nye kriterier. Men det er fint for os, at det indhold, som vedrører kriterierne for demokratistøtten får penge,” siger John Kristensen.

Dagbladene har siddet på udvalget
John Kristensen er i øvrigt på linje med flere andre medieiagttagere, der har kritiseret Dyremoseudvalgets sammensætning, som magasinudgiverne ikke var en del af.

“Rapporten afspejler, at dem der har siddet med ved bordet havde noget at forsvare. Man flytter lidt rundt på nogle millioner, og det får ikke konsekvenser for særligt mange. Beløbet til produktionsstøtten udgør samtidig kun en lille procentdel af den samlede mediestøtte.”

Det gik derfor heller ikke John Kristensens opmærksomhed forbi, at udvalgets formand Henning Dyremose for nylig gentog til Mediawatch, at udvalget repræsenterer “hele branchen”.

“Han kalder det hele mediebranchen, men dagbladene har i høj grad været repræsenteret, og det har vi ikke. På kriterier som 0-moms og produktionsstøtte kunne vi ellers have repræsenteret et modspil, og selvom vi har afgivet høringssvar om det tidligere, savner jeg, at de synspunkter er blevet fremført i udvalget. For der har man koncentreret sig om de emner, man kunne finde konsensus om,” siger John Kristensen.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu