MediaWatch

To svenske journalister dømt for terror i Etiopien

Siden sommer har to svenske journalister siddet fængslet i Etiopien, anklaget for terrorhandlinger. I går blev de dømt og risikerer 25 års fængsel.

I går ved en ni-tiden faldt dommen: De to svenske journalister der har siddet fængslet i Etiopien siden juli blev dømt ved højesteretten i Addis Ababa, og fundet skyldige i ulovlige terrorhandlinger og ulovlig indrejse. Det skriver Expressen.

De to svenskere, Martin Schibbye og Johan Persson, krydsede grænsen til Etiopien fra Somalia i selskab med en gruppe krigere fra oprørsgruppen ONLF, da de var i færd med at researche til en kritisk artikel om svenske olieinteresser i Ogaden-området. De blev såret i et sammenstød med sikkerhedsstyrker, hvor 15 oprørere blev dræbt. I Etiopien bliver ONLF betragtet som en terrororganisation.

Statsanklageren i Etiopien sigtede dem for at støtte og fremme terrorisme, og for at deltage i terrorvirksomhed – og det blev de altså fundet skyldige i, i går.

Straffen vil blive udmålt d. 27. december og rammen går helt op til 25 års fængsel – statsanklageren har krævet 18 år.

Ifølge Ekstra Bladet har der i hjemlandet været rejst stor kritik af den svenske udenrigsministers rolle i forbindelse med arbejdet på at få frigivet de to journalister. Den historie som Martin Schibbye og Johan Persson arbejdede på, omhandlede nemlig det svenske olieselskabs Lundin Petroleum, hvor udenrigsministeren Carl Blidt tidligere var bestyrelsesmedlem og dermed muligvis medansvarlig i lyssky aktiviteter, som selskabet stod bag i.

- CT
 

Mere fra MediaWatch

Nyt nordisk indhold forsvinder fra HBO Max som led i omlægning

HBO Max dropper produktion af originalt indhold i de nordiske og centraleuropæiske lande, herunder Danmark, kort efter selskabet endelig fik sat gang i produktionerne. Det er en del af en større øvelse igangsat af ejerkoncernen Warner Bros. Discovery og medfører også, at den nye danske serie Kamikaze forsvinder.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs