Efterkritik: Ugens rigtige og forkerte skandale

Politikens Peter Loft-afsløring hører til ugens højdepunkter - Kristeligt Dagblads dækning af mediernes fejlprocent det modsatte, skriver Mette Verner.

Efterkritikken er skrevet af forskningschef Mette Verner, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Redaktionsgruppen består desuden af lektor og phd. Flemming Svith, Lektor Kim Albæk og Lektor Lars Bjerg.

 

Den gode historie i denne uge er uden tvivl Politikens afsløring af departementschef Peter Lofts rolle i behandlingen den sag, der vedrører Helle Thorning-Schmidts skatteforhold. Politiken beskrev hvorledes Peter Loft var aktiv under skattesagen og bl.a. deltog i fem møder med Skat i København, og han skulle have sendt et forslag til afgørelsen. Spørgsmålet er så, hvorvidt Loft har overtrådt reglerne, evt. på opfordring af daværende skatteminister Troels Lund Poulsen. Nuværende skatteminister har herefter bedt om en redegørelse fra Loft og direktøren for Skat København.

Historien er resultatet af et virkelig godt stykke undersøgende journalistisk arbejde som opfølgning på B.T.’s offentliggørelse af skattesagens afgørelse lige før valget. Behandlingen af sagen er så fortsat ind i den forgangne uge og tirsdag udtalte Troels Lund Poulsen så, at han ikke ville udtale sig mere i sagen, fordi han havde ”pålagt sig selv tavshedspligt”! Flere medier har da heldigvis også har stillet spørgsmålstegn ved, om han overhovedet kan det – eller om det ikke snarere er en kringlet måde at sige, at han ikke ønsker at udtale sig i sagen...



Skandalernes overdrev
Den knap så gode historie har vi fundet i Kristeligt Dagblad lørdag d. 12. november. I artiklen postuleres det, at der er en tendens til flere politiske skandalesager, og at der sker flere journalistiske fejl nu end tidligere. Kombinationen af de to postuleres så at være særlig uheldig, hvilket f.eks. kom til udtryk, da TV 2 for nyligt måtte trække historien om aflytning af Sass Larsen tilbage. Som eksempler på politiske skandalesager nævnes de tre sager om hhv. Henrik Sass Larsen, Anders Samuelsen og Ole Sohn – og historien ledsages da også af tre store fotos af netop disse herrer. Som dokumentation for tendensen til, at der er flere politiske skandalesager i medierne benyttes Mark Blach-Ørstens forskning ved Roskilde Universitet. Derimod er der ifølge artiklen intet forskningsmæssigt belæg for, at der sker flere journalistiske fejl nu end tidligere, og derfor virker det også besynderligt, at det er blevet et af temaerne i artiklen. En udmærket pointe i artiklen er dog, at faktatjek er vigtigt – og ikke mindst i en tid, hvor der konkurreres om at være først ude med nyhedshistorierne – ikke mindst skandalesagerne.



Ugens pudsige italiener
Den pudsige, men meget oplysende historie i denne uge, er interviews med forfatteren Georg Faletti bragt i Politiken og på DR2, som forklarer, hvordan der faktisk er en flig af Berlusconi gemt i de fleste italienere. Det kan jo bidrage til forståelsen af, at italienerne gang på gang har stemt på ham. Når vi så selv i Danmark står med vores sag om de forsinkede IC4-tog og disse jo netop er produceret i Italien, så kan man måske begynde at se et mønster…

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også