Det skal du holde øje med i 2011 - hos MediaWatch

Mecom, Børsen, TV 2 og DR bliver brændpunkter i 2011, som også byder på politiske slag om mediestøtte og FM4.
Ole Nørskov

Godt nytår!

Det er med et få sagt det hurtigt, for snart vil medienyhederne igen skylle ind over os, så vi må klamre os til gardiner og vindueskarme og glemmer alt om årsskifter og forsætter. Her følger en kort gennemgang af de vigtige begivenheder, der er i vente.

Mecom
Allerede i januar er der lagt i kakkelovnen til et afgørende drama på mediescenen. I løbet af måneden bliver det afklaret, om David Montgomery fortsat vil være den stærke mand i Mecom, der blandt andet ejer Berlingske Media.

Allerede i september udsendte Mecom en meddelelse om, at Montgomery efter pres fra aktionærerne ville forlade posten som CEO i januar, men da flere af de mest kritiske aktionærer siden har solgt ud af aktiebeholdningen, er det nu et åbent spørgsmål, om Montgomery bliver siddende - enten som CEO eller i en anden nøglerolle, hvor han kan bevare den reelle magt over selskabet.
Udfaldet kan også få stor betydning for Berlingskes topchef, Lisbeth Knudsen, som i høj grad er Montgomerys kvinde. Med Montgomery i en nøgleposition står Lisbeth Knudsen stærkt, men han kan også trække hende med sig i faldet. Som JP afslørede for nylig, er Lisbeth Knudsen ikke lige populær i hele Mecom-koncernen.
Montgomery har ikke sat en præcis dato på fratrædelsen.

DR
Herhjemme kan vi næsten ikke vente på at få udløst spændingen om, hvem der bliver ny generaldirektør på DR. Ansøgningsfristen udløber den 7. januar og foreløbig har alle de kandidater, folk har peget på, benægtet, at de er kandidater. Vi forventer at høre navnet på den nye general i marts.

Børsen
Inden da får vi de første indikationer på, hvordan Børsens nye dobbeltwhopper, Anders Krab-Johansen, klarer sig. I dag kan han for første gang se sit navn i kolofonen som ansvarshavende chefredaktør, og de fleste brancheeksperter er fortrøstningsfulde, når det gælder den del af hans virke, mens der til gengæld er nogen skepsis, når det gælder styringen af forretningen Børsen. Anders Krab-Johansen er et ubeskrevet blad, når det gælder økonomi, og han vil naturligvis blive fulgt nøje af konkurrenterne, som er parat til at udnytte ethvert fejltrin.

Valg
Men måske får Anders Krab-Johansen en hjælpende politisk hånd i den første svære tid. Aviserne bugner allerede af valgannoncer, og med mindre pengekasserne i partierne, fagbevægelsen og de øvrige interesseorganisationer løber tør, bliver 2011 uden sidestykke det år, hvor et folketingsvalg sætter ny rekord, når det gælder annoncering.
Folketingsvalget ser i det hele taget ud til at slå alle rekorder i mediehysteri. Vi har vel allerede inden valgkampen officielt er skudt i gang haft flere politiske debatter på tv end nogensinde tidligere - og medierne er først lige begyndt at varme op.

FM4
Og udfaldet af valget har da også denne gang stor mediemæssig betydning. I hvert fald er der et par punkter, hvor opposition og regering i dag står langt fra hinanden. FM4 risikerer at blive kvalt i sin egen navlestreng, hvis ikke Per Stig Møller fortsat kan kalde sig kulturminister efter valget. Det er yderst tvivlsomt om udbuddet af radioen er afsluttet, og vinderen kåret før et eventuelt regeringsskifte, og socialdemokraterne har lovet at aflive radioen, hvis de kan nå det.

Mediestøtte
Også på mediestøtte-området er der klare forskelle. Oppositionen (og Venstre) ville gerne så hurtigt som muligt have åbnet for en vis form for støtte til onlinemedier, men Per Stig Møller har som bekendt nedsat et mediestøtteudvalg under ledelse af Henning Dyremose, og først når udvalget er færdig med arbejdet til efteråret, vil kulturministeren se på eventuelle ændringer af de nuværende ordninger. Vi når derfor næppe at få større mediestøtteændringer i år - men MediaWatch vil naturligvis følge debatten tæt.

TV 2
Og så er der jo TV 2. En virksomhed med så komplekse livsbetingelser at selv en full time mediebrancheanalytiker til tider må opgive at følge med. Det er efterhånden en kliche at udnævne et nyt år til et skæbneår for stationen, så det vil vi undlade - på trods af, at der er masser af meget vigtige TV 2-sager, som - måske - vil finde en afgørelse i 2011. Der er for øjeblikket fornyet fokus på den brugerbetaling, TV 2 gerne vil opkræve fra 1. januar 2012. Brugerbetalingen blev vedtaget af medieforligskredsen i starten af 2009 som led i den store TV 2-omstruktureringsplan, der i parentes bemærket endnu ikke er godkendt i EU. Men siden har blandt andet distributørerne og antenneforeningerne brokket sig over aftalen, som da også kompliceres gevaldigt af, at seere, som modtager TV 2 med en antenne, fortsat skal have mulighed for at se stationen gratis.

...og alt det andet...
Bortset fra disse konkrete fokusområder vil MediaWatch naturligvis også i 2011 nøje følge bevægelserne i danskernes medieforbrug. Det bliver i særlig grad spændende at følge printmedierne, som har haft et forfærdeligt 2010, hvor læserne faldt fra i en grad som aldrig før. Spørgsmålet er, om iPad og andre tablets kan redde lidt af det tabte tilbage igen for printhusene.

Foto: Freedigitalphotos.net

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også